(Foto: Wilko van Dam)
(Foto: Wilko van Dam)

Gezelligheid in Sommelsdijk

Ingezonden

Ik was afgelopen vrijdag op de Holle Bolle Dag rond de Voorstraat van Sommelsdijk. Vele kramen aan weerszijde van de Voorstraat en een volgezette Havenkom. Daar was zelfs nog een mogelijkheid voor de kinderen met een springkussen en een elastische springplek. Verder waren er genoeg kramen om te eten, drinken of snoepen, vond ik. Maar niet alleen de plekken hierboven aangegeven waren ingevuld. Ook op het Marktveld was iets te doen. Voor de ingang van de kerk bijvoorbeeld het korte toneelspel over de Moord op de boerderij van Bol, waarbij het slachtoffer uit het publiek geselecteerd werd. Gelukkig kon zij, in tegenstelling tot haar geschiedkundige tegenpool, na afloop weer opstaan en haar bezoek aan de markt voortzetten.

De kerk inlopend bleek er niet op het Meere-orgel gespeeld te worden. Het was er nu erg stil buiten het bescheiden spreken van de wachtende torenbeklimmers. Het interieur heeft mooie details en de klanken van het schitterende orgel zou iets meer sfeer opgeroepen kunnen hebben. Het was spijtig, aangezien het spel wel aangekondigd was.

Zeker geen vreemde, maar wel schitterende foto’s door leden van Fotoclub “De Rarekiek”, tentoongesteld in gebouw “De Doelen”, gelegen in de Sint Joris Doelenstraat die aangenaam vol was door uitstallingen. In de Kerkstraat was het een drukke bedoening door het aangelegde terras voor de huisjes van het Streek-museum. Hierbij stond een fraaie antieke tractor. Later zag ik nog het oude fietsmodel de Hoge Bi (met groot voorwiel en klein achterwiel) toen de fors gekuifde berijder opstapte. Het leek mij een hachelijke handeling, maar hij had nergens last van.

Voornamelijk rond de Havenkom boden vele ambachtslieden hun koopwaar aan en maakten intussen eventueel nieuwe voorraad. Om maar een paar te noemen: Buitengewoon gebakken gevogelte- en dierenvlees; Sieraden; Schilderijen; snijplanken van kleine ronde tot heel lange rechte soorten; Honing; Kantklosvoorbeelden; Kruutplaetjes op diverse plekken; Te bakken Holle Bolle Bollen; Borstels, vegers en buitenbezems, waarbij zelfs een aantal vliegende exemplaren aanwezig bleken.

Prachtig allemaal en ouderwets gezellig met een uitermate goede temperatuur. Gelukkig niet al te warm zoals daags tevoren.

Kijk, gemeentebestuur, dat had ook de plek kunnen zijn van de verwijderde aloude weekmarkt van Sommelsdijk. Dan hadden de kramen aan één kant van de Voorstraat gezet kunnen worden en ter compensatie hiervan, de rest op de havenkom, zoals nu. Hoewel het wel eerlijker voor de Sommelsdijkers geweest zou zijn, zou je dan niks hebben in Middelharnis. Ik denk dat het best had gekund. Maar je moet zoiets, als bestuurders over dorpen, wel willen!

Rob van der Meer

Oude-Tonge