Impressie van de Nationale Aardappelrooidag van vorig jaar (Foto: 31pictures.nl).
Impressie van de Nationale Aardappelrooidag van vorig jaar (Foto: 31pictures.nl).

Nationale Aardappelrooidag in Herkingen

Algemeen

HERKINGEN - Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats bij Akkerbouwbedrijf van der Velde aan de Peuterdijk in Herkingen. 

Op deze dag zetten enkele telers verdeeld over het land hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 39 procent van de Zuid-Hollanders nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 63 procent nog nooit op een aardappelboerderij. Landelijk is dit respectievelijk 31 en 58 procent. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. 

73 procent van de ouders wil dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt, blijkt uit de cijfers. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen: zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Er zijn onder meer rondleidingen en er wordt een aardappelfilm vertoond. Ook heeft de dag een smakelijk tintje met een friteskraam en een proeverij. Voor de kinderen is er een traptractorbaan, ponyrijden, een speurtocht en knutselen.

De Nationale Aardappelrooidag bij Akkerbouwbedrijf van der Velde is van 10:00 tot 16:00 uur gratis te bezoeken. Naast Boerderij van der Velde zetten nog vijf andere aardappeltelers in het land hun akkers open op 3 september, onder meer in Zwartewaal en Numansdorp. De exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie, bekijk alle locaties via www.aardappels.nl/rooidag.