Vervolg van de voorpagina

De oorzaak van de duinbrand is niet bekend, en de verwachting is dat die ook niet bekend zal worden. "Dat is erg lastig te achterhalen. Waarschijnlijk speelt de droogte een rol. Eén stukje glas kan dan al genoeg zijn." Er zijn geen bewijzen voor brandstichting.

Drones

"Met behulp van de helikopter wordt het vuur nu ingesloten. Als dat gebeurt is, kan er nageblust worden om te verzekeren dat alles echt uit is." De brand begon boven bij de spoorlijn, boven de RTM Remise en breidde uit naar de andere kant van de weg. "Het vuur dreigde naar beneden toe te lopen. Daarom zijn er drones ingezet, om te kijken hoe het vuur zich ontwikkelt en waar de vuurhaarden zich bevinden."

Er is behoorlijke schade aan de natuur. Vooral door de brand zelf, maar ook het zoute bluswater is niet optimaal voor het natuurgebied. "De dompelpompen staan bij de inlaat van de Grevelingen, richting de Oudelandseweg. Van grote afstand is er dus water aangevoerd." Vanuit andere veiligheidsregio’s kwam assistentie. "Nu wordt er gewerkt met een aflossingsplan. Ook is er een team van de brandweer uit Twente onderweg, die gespecialiseerd is in bosbranden. Die gaan plek voor plek dat gebied door om alles uit te krijgen."

Geoefend

"Al met al was het een serieus incident. Duinbranden komen gelukkig niet zo vaak voor in de regio, maar onze mensen zijn er wel voor opgeleid en in geoefend. We lijken nu succesvol te zijn, maar het was een behoorlijke operatie." Ouddorp zelf heeft geen gevaar gelopen: "De wind staat van noord naar zuid, dus de rook trok richting de Brouwersdam." Desgevraagd laat hij weten dat er op moment van spreken zo’n dertig à veertig voertuigen vanuit de VRR aanwezig zijn. Even na het telefoongesprek, rond 21.00 uur, wordt het incident afgeschaald: het is geen GRIP-incident meer. Maar het nablussen zal nog uren in beslag nemen.