Afbeelding

Voor u gelezen: Vier vrouwen op zoek naar God

Meg is weduwe en worstelt, nu haar dochter Rebecca is uitgevlogen, met gebeurtenissen uit het verleden. Mara’s leven staat in het teken van afwijzing en ze heeft een ongelukkig huwelijk. Charisse is een ambitieuze studente die streeft naar perfectie en Hanna is een predikante die zonder dat ze het zelf beseft oververmoeid is.

Aan het begin van het boek worden jeugdherinneringen van de vrouwen via flashbacks gedeeld. Het blijkt dat gebeurtenissen uit het verleden angst, schaamte, pijn en verlieservaringen hebben veroorzaakt bij alle vier de vrouwen.

In het New Hope retraitecentrum oefenen Meg, Hanna, Charisse en Mara met opdrachten rondom Bijbellezen, gebed en zelfreflectie. Ze groeien als persoon en in hun geloof en ontwikkelen daarnaast een hechte vriendschap met elkaar. Ook weten ze in het dagelijks leven hun nieuwe inzichten soms heel praktisch vorm te geven door het maken moedige keuzes. Als lezer kun je je goed inleven in de hoofdpersonen omdat de auteur hen door de levensechte beschrijvingen dichtbij weet te brengen.

‘Reisgenoten’ kun je lezen als een roman. De persoonlijke groei van de vrouwen loopt als een ontroerende en hoopgevende draad door het boek.

Naast het romangedeelte reikt de schrijfster in aparte, grijs gearceerde kaders zeven geestelijke oefeningen – een pad voor gebed, bidden met het Woord, gebed van zelfonderzoek, het woestijngebed, bidden met fantasie, zelfreflectie en schuldbelijdenis en levensregel aan. Niet alle oefeningen zullen aanspreken. Soms door hun vorm en in een aantal gevallen door de, naar mijn mening, minder eerbiedige verwoording.

De sfeer van het boek is Amerikaans. Gebeurtenissen en emoties wisselen elkaar snel af. De auteur is predikante en retraiteleider en werkte onder meer in Engeland, Schotland en Amerika.


Voor u gelezen: 1000 dingen doen in Nederland

In ‘1000’ dingen doen in Nederland’ valt van alles te ontdekken over het leuks en moois dat ons land te bieden heeft. Wie een leuke, interessante of grappige dagtrip of een overnachtingsadres zoekt kan terecht in het boek dat per provincie een overzicht geeft van wat er allemaal te doen is. Denk aan slapen in een vogelhuisje, een rib-experience over de Maas, solexen tussen de kassen van het Westland, een onderwater-escaperoom, een bezoekje aan de jutterskeet van Ome Jan of een lang vergeten Goudse misdaad oplossen met de verhalenvertellers van Storytrail.

Betaalde en gratis uitstapjes wisselen elkaar af in het boek. De activiteiten worden afgewisseld met top-tien lijstjes van onder meer de mooiste terrassen, natuurgebieden en vuurtorens. Een fleurig vormgegeven boek met veel foto’s en verrassende tips voor onbekende uitstapjes dichtbij huis.

Auteur Jeroen van der Spek is reis- en locatiejournalist en Nederland-kenner. Ook stelde hij jarenlang de bekende NS-uitgaves van ‘Er-op-Uit!’ samen.

1000 dingen doen in Nederland
Jeroen van der Spek
2022, Kosmos Uitgevers
320 blz., € 17,50 (E-book € 7,99)

Afbeelding