Meditatie: Een wakend God

In een donkere tijd bemoedigt God Zijn knecht Jeremia. Het Assyrische wereldrijk is gevallen. Babylonië en Egypte proberen hun invloed uit te breiden. Tussen beide groot­machten zit het rijkje Juda ingeklemd. En al gaan de Judeeërs onbezorgd hun weg, God wil hen wakker schudden. Hij gebruikt hiervoor Zijn knecht Jeremia en Hij geeft hem aanschouwelijk onderwijs.

Jeremia ziet een takje van een amandel­boom. Daarmee gaat God hem bemoedigen. Lang geleden had de staf van Aäron bloesems en amandelen gedragen. Zo maakte God toen duidelijk dat Hij Aäron uitgekozen had om het ambt te bekleden. Nu moet een twijgje van een amandelboom de pas geroepen profeet afbrengen van zijn aarzelende houding.

Mocht het allemaal nog duister voor u zijn, dan vertel ik u dat deze boom reeds vroeg in het jaar in bloei staat. Als in Palestina alle andere bomen nog in winterslaap verzonken staan, is de amandelboom al ontwaakt. Eind januari, begin februari zien we de eerste bloesem verschijnen. Als de natuur in feite nog in diepe rust is, is deze boom al weer wakker! Zijn winterslaap zit erop. Wat dat kleine takje al niet duidelijk maakt!

Net als Jeremia kunnen wij van dit beeld veel leren. In geestelijk opzicht leven we in een winterse tijd. Afval en verwording grijpen om zich heen. Het gezag van Gods Woord wordt minder. Velen geloven het allemaal wel. Anderen zijn verdrietig bij het zien van al die ingezonkenheid. God wil hen bemoedigen. Hij is wakker over Zijn Woord!

U vraagt wat het feit dat God over Zijn Woord waakt nu met een amandeltakje te maken heeft? We belijden dat Hij een wakend God is, maar wat is het verband tus­sen deze belijdenis en het takje van een amandelboom? We lezen immers: 'want Ik zal wakker zijn over Mijn Woord om dat te doen'?

Ik denk, dat Jeremia het eerder begrepen heeft dan u en ik. In het Hebreeuws is er namelijk sprake van een woordspeling. Een amandelroede heet in deze taal sjakeed en 'wakker zijn' is de vertaling van sjokeed. Het scheelt maar één letter! Om de woordspeling ook in het Nederlands te laten uitkomen, heeft men een amandelboom wel 'waakboom' wil­len noemen. We hoorden immers dat zijn winterslaap niet lang duurt?

Deze boom is al wakker als andere bomen nog slapen. Zo waakt de HEERE over Zijn Woord om dat uit te voeren. Hij, Isrels Wachter, sluimert niet! Hij blijft wakker, ook als velen slapen.

Wij zijn zo wakker niet. Wij dutten gemak­kelijk in. U herinnert zich, dat de discipelen niet één uur met hun Meester konden waken. Zij vielen van droefheid in slaap, Maar hun Heiland waakte! En Zijn hemelse Vader was ook in die ogenblikken wakker over Zijn Woord om dat te doen. Hij waakte over de Moederbelofte en de boodschap die Hij psalmisten en profeten liet aanreiken. Hij liet geen van Zijn woorden ter aarde vallen.

Toen Zijn Zoon aan een kruis leed en de schuld van Zijn gelovigen betaalde, waakte de Vader over Zijn Woord. En de Heere Jezus hing wakker aan dat vloekhout. Allen die schuilen achter Zijn bloed, komen thuis in de vreugde van het Vaderhuis. Troostende beelden zijn dan niet meer nodig. Daar woont God Zelf, daar wordt Zijn heil verkregen en 't leven tot in eeuwigheid. Dit troostende uit­zicht gun ik u. Val toch steeds terug op het woord dat zegt dat de HEERE waakt. Houd sterk aan in het gebed en waak in hetzelve met dankzegging!

Deze meditatie stond eerder in Eilanden-Nieuws van 25 augustus 2000.