De brand, gezien vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).
De brand, gezien vanuit de lucht (Foto: bjornmierop.nl).

Zeer grote brand in duingebied bij Ouddorp

Algemeen

OUDDORP – Het was gistermiddag en -avond een kakofonie aan zwaailichten en sirenes op de kop van het eiland. Rond half vier komt bij de meldkamer de eerste melding binnen van brand in het duingebied, vlakbij de N57. Om iets over vieren komen berichten door dat de brand een “zeer hoog’’ uitbreidingsrisico heeft. 

Door Erwin Guijt

Kort daarna wordt er daarom opgeschaald naar een zeer grote brand. Rond 16.20 uur wordt het een GRIP1-incident. Dat houdt in dat er behoefte is aan multidisciplinaire coördinatie ter plaatse. Er komt dan een crisisteam waarin verschillende disciplines, zoals brandweer en politie, vertegenwoordigd zijn. Gezamenlijk maken zij afspraken om de brand te bestrijden. Bij het besluit van dit incident een GRIP-incident te maken, spelen de droogte, het risico op uitbreiding en de overlast van de rook – onder meer richting een vakantiepark – mee.

De brand trekt veel bekijks, temeer omdat de rookkolom tot in de verre omtrek te zien is. Daarom zet de politie de omgeving af. Nieuwsgierigen worden teruggestuurd, en er wordt opgeroepen om niet te komen kijken en de hulpdiensten hun werk te laten doen. Inmiddels blijft de brand zich uitbreiden. De netwerken van de hulpdiensten stromen vol met meldingen van blusmateriaal dat onderweg is naar de brand. Inmiddels bedreigt het vuur het vakantiepark. Daarom worden er zo’n 300 mensen geëvacueerd. Er wordt opgeschaald naar GRIP2. Dit betekent dat er een Regionaal Operationeel Team (ROT) in het leven wordt geroepen. Omdat het wellicht nodig is om het gehele vakantiepark te evacueren, worden er ook noodhulpteams van het Rode Kruis gealarmeerd. Zij kunnen hierbij ondersteuning bieden. Uiteindelijk blijkt dat echter niet nodig.

7000 liter

De brand blijft intussen voortwoekeren. Het is voor de hulpdiensten lastig om in het natuurgebied over voldoende bluswater te beschikken. Daarom worden er rond half zes vier dompelpompen gealarmeerd. De dompelpompen kunnen 7000 liter water per minuut leveren. Ook wordt er een blushelikopter van Defensie gealarmeerd. Deze Cougar-helikopter draagt een zak die per keer 2.500 liter water over het vuur kan uitstorten.

Een uur later meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond dat de brandweer alles op alles zet om te voorkomen dat de brand uitbreidt naar het RTM museum en het vakantiepark. Ook bevestigen zij dat er geen slachtoffers zijn. De N57 tussen Port Zélande en Ouddorp is afgesloten, dat levert geen grote problemen of files op. Het verkeer op de Brouwersdam wordt via Zeeland teruggestuurd. Om twintig over zeven wordt duidelijk dat het vakantiepark niet geheel ontruimd hoeft te worden.

Succesvol

Rond half acht arriveert de blushelikopter van Defensie. Inmiddels staat er zoveel materiaal op de kop van het eiland, dat er verschillende ploegen worden gevraagd om de kazerne te bemannen. Dit om de brandweerdekking van het eiland op peil te houden. Het kan zijn dat er op het eiland een ander incident voordoet, en dan moeten er ook daar hulpdiensten voor beschikbaar zijn.

Om kwart voor negen ’s avonds belt deze krant met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Een woordvoerder laat weten dat de brand, mede door inzet van de blushelikopter, onder controle lijkt. “De aanpakt lijkt succesvol. Gelukkig neemt ook de wind af, wat gunstig is voor het bestrijden van de brand.”

De oorzaak van de duinbrand is niet bekend, en de verwachting is dat die ook niet bekend zal worden. “Dat is erg lastig te achterhalen. Waarschijnlijk speelt de droogte een rol. Eén stukje glas kan dan al genoeg zijn.” Er zijn geen bewijzen voor brandstichting.

Drones

“Met behulp van de helikopter wordt het vuur nu ingesloten. Als dat gebeurt is, kan er nageblust worden om te verzekeren dat alles echt uit is.” De brand begon boven bij de spoorlijn, boven de RTM Remise en breidde uit naar de andere kant van de weg. “Het vuur dreigde naar beneden toe te lopen. Daarom zijn er drones ingezet, om te kijken hoe het vuur zich ontwikkelt en waar de vuurhaarden zich bevinden.”

Er is behoorlijke schade aan de natuur. Vooral door de brand zelf, maar ook het zoute bluswater is niet optimaal voor het natuurgebied. “De dompelpompen staan bij de inlaat van de Grevelingen, richting de Oudelandseweg. Van grote afstand is er dus water aangevoerd.” Vanuit andere veiligheidsregio’s kwam assistentie. “Nu wordt er gewerkt met een aflossingsplan. Ook is er een team van de brandweer uit Twente onderweg, die gespecialiseerd is in bosbranden. Die gaan plek voor plek dat gebied door om alles uit te krijgen.”

Geoefend

“Al met al was het een serieus incident. Duinbranden komen gelukkig niet zo vaak voor in de regio, maar onze mensen zijn er wel voor opgeleid en in geoefend. We lijken nu succesvol te zijn, maar het was een behoorlijke operatie.” Ouddorp zelf heeft geen gevaar gelopen: “De wind staat van noord naar zuid, dus de rook trok richting de Brouwersdam.” Desgevraagd laat hij weten dat er op moment van spreken zo’n dertig à veertig voertuigen vanuit de VRR aanwezig zijn. Even na het telefoongesprek, rond 21.00 uur, wordt het incident afgeschaald: het is geen GRIP-incident meer. Maar het nablussen zal nog uren in beslag nemen.

Rookpluim van de brand in de buurt van de Brouwersdam (Foto: Matthijs Guijt).