Visserbond en PO Delta Zuid verbaasd en teleurgesteld over nieuwe saneringsregeling

REGIO - De Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid zijn net als andere visserijorganisaties verbaasd en teleurgesteld over de voorwaarden van de nieuwe saneringsregeling die minister Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer op 22 juli jongstleden heeft aangekondigd. 

"Als een dief in de nacht heeft de minister besloten om het intrekken van vangstrechten als voorwaarde op te nemen, als eerste stap om het contingenteringstelsel te gaan herzien, aldus de Vissersbond in een reactie op haar website. "De Europese Commissie had vier dagen eerder al ingestemd met het Nederlandse voorstel. De saneringsregeling wordt van 1 september tot en met 30 november 2022 opengesteld. De sanering wordt met middelen uit het Brexit Adjustment Reserve (BAR) gefinancierd en is bedoeld om de gevolgen van Brexit op te vangen. Ondernemers die gebruik willen maken van de regeling moeten daarom aantonen dat ze voor 20 procent afhankelijk zijn van door Brexit geraakte quota."

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Vissersbond heeft, namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid en VisNed een lange lijst met vragen over de saneringsregeling, en in het bijzonder het innemen van vangstrechten voorgelegd aan het ministerie van LNV. "Wij hebben het Ministerie gevraagd om de vragen ook schriftelijk te beantwoorden. Bovendien is op korte termijn een gesprek met minister Staghouwer aangevraagd om hem te spreken over de saneringsregeling en de voorgestelde herziening van het contingenteringstelsel." 

De kottervisserij bevindt zich al enige tijd in zwaar weer waarbij de laatste maanden de situatie nog knellender is geworden door hoge gasolieprijzen, aldus de Vissersbond. "Het toevoegen van de individuele vangstrechten aan de saneringsregeling betekent een dilemma voor visserijondernemers die gebruik zouden willen maken van de sanering. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen een ondernemer met veel vangstrechten ten opzichte van een ondernemer met weinig vangstrechten; het sanering bedrag is voor beiden gelijk." Nooitgedag: "Simpelweg oneerlijk en dus voor ons niet acceptabel."