Afbeelding

Voor u gelezen: Leven als vrienden

Ieder mens heeft vriendschap nodig. Het is een vorm van liefde die verder gaat oppervlakkige contacten.

Het bewust investeren in het ontwikkelen en onderhouden van vriendschappen is iets waar vaak niet zo veel aandacht voor is, ook niet onder christenen. In het voorwoord vertelt de auteur dat hij zich al een tijdje afvroeg waarom er binnen de kerk vaak wel een ‘Marriage Course’ is, maar geen ‘Friendship Course’ - een vriendschapscursus. Want – “als het eropaan komt, kan iemand best zonder huwelijk, maar zonder vriendschap kan niemand.” (p.7)

Vanuit de Bijbel zijn veel dingen te zeggen over vriendschap als een hoge vorm van liefde.

Dit boekje wil een vriendschapscursus zijn voor iedereen die aandacht wil geven aan vriendschap. Je kunt de cursus alleen volgen of samen met anderen. De verdiepende vragen aan het einde van elk hoofdstuk zijn hierbij heel handig.

In acht hoofdstukken wordt op allerlei aspecten ingegaan. In het eerste hoofdstuk is er aandacht voor het feit dat vriendschap een hoge vorm van liefde is. De Bijbel geeft hier een aantal voorbeelden van: denk aan David en Jonathan en Johannes, de discipel die “op een bijzondere manier heeft genoten van de vriendschap van Jezus”. (p.13)

De vier kenmerken van echte vriendschap die het Bijbelboek Spreuken geeft zijn: trouw, eerlijkheid, tact en advies.

Het Bijbelboek Prediker gaat dieper in op het nut van vriendschap. Vier kenmerken hiervan zijn: gemeenschap, zorg, intimiteit en bescherming. (n.a.v. Prediker 4:7-12). De dynamiek van geven en ontvangen (gemeenschap), kwetsbaarheid en ontferming (zorg), vertrouwen en liefhebben (intimiteit) en afhankelijkheid en verantwoordelijkheid (bescherming) wordt verder uitgewerkt in dit gedeelte.

Voor mensen die onzeker of introvert zijn, kan het lastig zijn om vriendschappen te ontwikkelen. Grofweg zou je kunnen zeggen: in het aangaan van vriendschappen is het een valkuil te kritisch of te onkritisch te zijn. Sommige mensen hebben veel vrienden, anderen zijn solist. Vier uitdagingen over het aangaan van vriendschappen geeft de auteur mee aan hen die zich onzeker voelen of introvert zijn. Geloof dat je jezelf mag zijn én durf een blauwtje te lopen, adviseert de auteur.

Breekbaar en onderhouden

Vriendschap onderhouden vraagt om verantwoordelijkheid en liefde als werkwoord. Vriendschap gaat niet vanzelf. Dit zit om te beginnen ingebakken in onze cultuur, deze heeft verschillende kenmerken die vriendschap onder druk zetten. “Liefde, dus ook vriendschap, is een besluit om er voor de ander te willen zijn, juist ook als het niet vanzelf gaat.” (p. 55) In dit gedeelte geeft de schrijver tips en adviezen hoe een vriendschap te onderhouden.

Geestelijke vriendschap is een bijzondere vorm van vriendschap die besproken wordt in het vijfde hoofdstuk.

Het zit het met vriendschappen tussen echtparen en singles? Kan een huwelijkspartner bevriend zijn met iemand van andere geslacht? In dit hoofdstuk is er ook aandacht voor vriendschap met en tussen homoseksuele en heteroseksuele singles.

Voor gehuwden geldt de opdracht open te blijven staan voor vriendschappen. Om te delen en ook te ontvangen. “Veel vriendschappen worden verzwakt door andere mensen buiten te sluiten. Dat is vaak het geval bij huwelijken.” (Geoff Baker in ‘Friends. Making and keeping them in today’s busy world)

Vriendschap is breekbaar. Er kunnen irritaties of boosheid ontstaan. Hoe los je dit op? De auteur benoemt vijf technieken om boos te zijn zonder destructief te worden.

In het laatste gedeelte geeft de auteur een aantal pastorale tips om vriendschappen binnen de kerkelijke gemeente te stimuleren.

Een praktische en waardevolle gids die stemt tot nadenken.