Weercolumn: Zomer 2022 blijft scoren

Vorige keer vertelde ik dat Zuid-Europa een ronduit indrukwekkende zomer meemaakt. De kans groeit dagelijks dat het seizoen van 2022 er als allerwarmste in de boeken komt straks. De hitte begon daar al in juni. Maar ook in de Benelux gooit deze heel puike zomer tot dusver hoge ogen om uit te groeien tot een formidabele zomer. Een flink deel van deze ver boven modale zomer kan waarschijnlijk op het conto van augustus worden geschreven. De vooruitzichten zijn nog steeds zeer goed. Vooral de droogte springt in het oog doordat het Nederlandse weer voornamelijk beïnvloed zal blijven worden door hogedrukgebieden.

Vooral op woensdag beleven we weer even een korte hitte-opstoot met bijna 30 graden op de Eilanden en dan met name in de zuidoosthoek. De luchtvochtigheid neemt toe richting donderdag zodat het weer een drukkend karakter krijgt. De nachttemperaturen komen amper onder de 18 of 19 graden in de nacht naar donderdag. Diegenen die een airco hebben profiteren hier natuurlijk van.
Op donderdag stroomt geleidelijk koele lucht binnen vanuit het westen. Dit zou gepaard kunnen gaan met een enkele verfrissende bui, maar zware onweders zijn er niet bij denkelijk.

De dagen hierna, het weekend incluis, leveren dan weer zeer draaglijk zomerweer op met gerieflijke dagtemperaturen rond 22 graden. Er staat niet veel wind en de zon schijnt goed.
De nachten worden weer frisjes met tegen zonsopkomst wellicht een keer 10 of 11 graden in het duingebied of in een stil beschut weiland landinwaarts. Een enkele matineuze mistbank kan dan ook nog ontstaan, maar die brandt dan snel weer weg even na zonsopkomst.

Droogteperikelen dus komende pakweg twee weken en die droogte kan serieuze vormen gaan aannemen. De landbouwsector kijkt met enige vrees naar de nabije toekomst. Er wordt al een paar weken flink beregend, maar vanwege de enorme verdamping op het veld drogen de percelen per saldo steeds verder op. Mocht het inderdaad nog ruim twee weken kurkdroog blijven geeft dit gegarandeerd flinke oogstverliezen.
Langetermijnprognoses die al eerder werden uitgegeven mikken op een warme en vooral droge augustusmaand. Zelfs in september zou het te droog kunnen blijven in een flink deel van West-Europa.