Mel, the musical in Stad aan ’t Haringvliet. (Foto: Kees van Rixoort)
Mel, the musical in Stad aan ’t Haringvliet. (Foto: Kees van Rixoort)

Culturele raad: onafhankelijk adviseur, belangenbehartiger, vliegwiel, hoeder

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als de serie over cultuur, erfgoed en historie in Eilanden-Nieuws één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat er op Goeree-Overflakkee heel veel gaande is op deze gebieden. Bijna twintig actieve verenigingen, stichtingen en genootschappen zijn geportretteerd. We besluiten de serie met de Culturele Raad Goeree-Overflakkee, die zich overigens veel breder manifesteert en zich ook bezighoudt met bijvoorbeeld HaFaBra (blaasorkesten), zangkoren, beeldend kunstenaars en jongerencultuur.

Door Kees van Rixoort

De Culturele Raad Goeree-Overflakkee, een onafhankelijk gemeentelijk adviesorgaan, is recent vernieuwd. De termijnen van de leden liepen min of meer tegelijk af, waardoor de samenstelling ingrijpend is gewijzigd. Na Greet de Kooning-Hommes en Hein Mijs is de voorzittershamer nu in handen van Hans van der Schraaf, die in het verleden een theater in Rotterdam-IJsselmonde onder zijn hoede had en veel ervaring heeft in ‘overheidsland’.

We spreken hem en twee andere nieuwelingen: Ines van der Drift en Arthur Broek. Van der Drift is cultuurmakelaar in het Westland en actief voor de stichting Come Together, die jonge eilandelijke talenten wil ontdekken, een podium bieden en helpen verder te ontwikkelen. Broek runt samen met zijn vrouw de beeldentuin Achter de Westduinen in Ouddorp.

Humuslaag

Deze achtergronden illustreren de diversiteit van de Culturele Raad. “Dat voorkomt tunnelvisie en geeft een brede deskundigheid”, zegt de voorzitter.

De visie van de raad is precies omschreven in een visiedocument, dat vorig jaar door wethouder Bruggeman en de voorzitter van de Culturele Raad is ondertekend: “Cultuur vormt de humuslaag waarop (allerlei) emoties een plek kunnen vinden om op te bloeien of te verwelken. Mensen gedijen op cultuur. Een hoger ontwikkeld cultureel profiel doet een regio of stad hoger scoren op leefbaarheid, vestigingsklimaat, bedrijvigheid en innovatiekracht.”

Zoals het hoort, staat de missie er vlak achter: het behouden van culturele waarden, de ondersteuning van culturele initiatieven, het verbinden van samenleving en cultuur en het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college van B en W en de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. De Culturele Raad is geen organisatiebureau, maar een onafhankelijk adviseur, een belangenbehartiger, een ambassadeur, een vliegwiel, een hoeder…

Richting geven

“Het is allemaal nog pril. We zijn pas kort bij elkaar en alle stof moet nog neerdwarrelen. Maar we hebben een grote gemene deler, een document dat richting geeft”, aldus Hans van der Schraaf. Het beeld dat de Culturele Raad er alleen is om subsidieaanvragen te beoordelen, willen de voorzitter, Ines van der Drift en Arthur Broek graag rechtzetten. Een andere belangrijke taak is immers de gemeente adviseren over culturele aangelegenheden en attenderen op initiatieven en ontwikkelingen.

Broek: “Wij pleiten ervoor om nog eens kritisch naar de subsidieregeling te kijken. Nu is het zo dat er alleen subsidie is voor innovatieve initiatieven. Dat betekent dat culturele initiatieven die niet vernieuwend zijn maar zich al jaren bewijzen, bij voorbaat buiten de boot vallen. Terwijl het onze taak is om in deze grote gemeente, met al die verschillende bloedgroepen, culturele energie op te wekken, te stimuleren en met elkaar te verbinden.”

Netwerkbijeenkomst

Om meer zicht te krijgen op al die initiatieven, belegt de Culturele Raad op 4 oktober een bijeenkomst voor ‘het culturele veld’ op het eiland. “We hopen dat het netwerk dan exponentieel toeneemt, zodat je beter weet wat er speelt”, zegt Van der Schraaf. Hij voegt eraan toe dat de Culturele Raad een dergelijke netwerkbijeenkomst jaarlijks wil herhalen, zeker voor onderdelen van het culturele veld die wel wat nieuwe energie kunnen gebruiken.

De output van de eerste bijeenkomst geldt tevens als input voor de nieuwe cultuurnota, waarmee de gemeente aan de gang is gegaan. Die nota beschrijft het cultuurbeleid van de gemeente en die vormt straks ook de basis voor de adviezen van de Culturele Raad.

Versnipperd

Arthur Broek is het eens met de conclusie in de aanhef van dit artikel: er gebeurt veel op cultureel gebied op Goeree-Overflakkee. “Maar”, voegt hij er direct aan toe, “het is wel versnipperd en het is onrustig als je steeds je bestaansrecht moet bewijzen met een nieuwe subsidieaanvraag omdat er geen structurele subsidie is.”

Ines van der Drift beaamt dat onmiddellijk en noemt het invullen van een subsidieaanvraag bovendien een ingewikkelde en frustrerende zoektocht. “Er wordt van alles van je verwacht en je moet op van alles en nog wat aansluiten.”

Met frisse moed hoopt de Culturele Raad daar verandering in te brengen en de cultuur op het eiland daadwerkelijk te bevorderen. Want dat cultuur van belang is, dat staat buiten kijf. Ines van der Drift: “Cultuur helpt jongeren hun identiteit te vormen. Maar cultuur draagt ook bij aan het welbevinden, van iedereen. Cultuur verbindt, het brengt mensen bij elkaar.”

De rol die de Culturele Raad daarbij wil spelen is duidelijk. Hans van der Schraaf: “Wij zijn neutraal en onafhankelijk in onze adviezen aan de gemeenteraad en het College van Burgemeester & Wethouders. We dienen maar één belang: dat van de cultuur op Goeree-Overflakkee.” Cultuuruitingen genoeg: ter illustratie bij dit artikel enkele voorbeelden.

Dit is het laatste deel van de serie over eilandelijke stichtingen, verenigingen et cetera die een rol spelen op het gebied van cultuur, historie en erfgoed op Goeree-Overflakkee. Eerder verschenen artikelen over Stichting Podium, Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, historische vereniging De Motte, WO2GO, Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, Kunststichting Goedereede, Stichting Goereese Gemeenschap, de Reizende Dichters, de Molenstichting, KunstPlus, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Stichting Juunrenne, Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, Sociëteit Rethorica, Museum Ouddorp, Stichting Watertoren Dirksland, Stichting Visserij Historie Middelharnis en het RTM-Museum.

Beeldentuin Achter de Westduinen. (Foto: Adri van der Laan)
Frans Steginga, acryl op doek, zonder titel.