Ingezonden: Weer die weekmarkt

Diverse keren ben ik in het verleden op de bijna 500 jaar oude Sommelsdijkse markt geweest. Deze was gesitueerd op de lommerrijke Voorstraat/Marktveld. ’s Zomers als de zon flink scheen, was het er aangenaam koel. De kramen stonden knus naast elkaar en het was meestal aangenaam druk, waarschijnlijk vaak ook veel kijkers maar dat is, denk ik, normaal bij markten en ik moet zeggen: het had altijd iets braderieachtigs.

Toen werden we met corona opgescheept. Ondanks dat Sommelsdijk een landbouwgemeente is geweest, werden er in het verleden wel boten gebruikt voor aan- en afvoer van grondstoffen en landbouwproducten. Dus het woord opgescheept kan wel in dit verband gebruikt worden. Daarom kon er natuurlijk ook, in verband met nieuwe woningbouw, het oude Havenkanaal gewoon omgelegd worden, niet belangrijk genoeg. Het bestuur van een gemeente is in wezen, zodra het gekozen en beëdigd is, een uitvoerende macht die niets meer aan burgers vraagt. Het gebeurt gewoon omdat het moet.

Ik sta helemaal achter de opmerking van de Dorpsraad Sommelsdijk, die vorige week in hun ingezonden artikel schreef: “Laat zien dat de politiek wèl te vertrouwen is.” Dat is veelzeggend. Men heeft ons in de afgelopen jaren meermalen voor veel geld verkocht waar wij als burgers niets van zien, of eigenlijk wel. In de meest slechte zaken die ons als burger kunnen overkomen. Wij worden er nooit wijzer van. Als je dan, zoals een aantal jaren terug, als enkeling in de Raad er iets tegen wil doen, halen ze je op, verdwijn je voor een aantal dagen in een cel in Spijkenisse, en mag je daarna op eigen gelegenheid weer naar huis. Maar daar heeft de politiek het niet graag over. Dus terug naar de oude markt (was het maar waar).

Door de combinatie corona/brand vonden B&W dat de Voorstraat “voorlopig” leeg moest. Na “lang zoeken, vond” men, in samenwerking van een onderzoeksbureau van naam, de parkeerplaats op de Nieuwstraat in Middelharnis ideaal. Er staan geen grote bomen die om kunnen vallen, geen hoge huizen waar brand uit kan breken en je kan het er “tijdelijk gezellig” maken door de kramen iets dichter naast elkaar en de winkels te zetten. Allemaal coronaproof dus. Hoewel… Eigenlijk denk ik dat die marktkramen, nu ook nog, minimaal twee meter uit elkaar neergezet moeten worden om het coronaveilig-gevoel te behouden. Dan blijft er weinig gezelligheid over op dat parkeerterrein. Het wordt trouwens nooit een marktveld en zal nooit kunnen concurreren met dat van Sommelsdijk. Ik vind het er niet gezellig en zal er niet meer komen. Gelukkig voor Middelharnis ben ik de enige die er zo over denkt, want de kooplui vinden dat het er drukker is geworden. Dat zijn dan waarschijnlijk de mensen uit Middelharnis die Sommelsdijk te ver reizen vonden. Ik merk al langer dat Middelharnis zich stadse allures aanmeet met allerlei grotere evenementen. Zoals daar zijn de start/finishplaats van de Omloop, diverse braderieën en nu ook een gestolen weekmarkt.

Ik heb al eens gesuggereerd dat er één kant van de Voorstraat bekraamd zou kunnen worden en dan de overige kramen over de dijk heen langs de oude Havenkom. Maar ja, daar heeft Middelharnis niets aan. Mogelijk zou de Sommelsdijkse markt dan nog decennia lang door blijven draaien, terwijl dat nu nog maar de vraag is. De dorpsraad Sommelsdijk haalde al aan dat de Geraniummarkt van Sommelsdijk die weg ook al gegaan is. Naar Middelharnis verplaatst en vervolgens ter ziele, waarop ze die markt weer in al hun goedheid terug zouden geven. Ook de start/finish van de Omloop staat volgens mij op springen. Ze zijn goed in Middelharnis. Het is als een kind dat stampvoetend iets wil hebben en heeft het dat dan eindelijk, is de lol er gauw af en kijkt het er nooit meer naar om. Jammer dat er zo’n oude markt de nek omgedraaid dreigt te worden. Als het ooit mis gaat met de markt kan de Gemeente altijd het oude plan nog op tafel leggen van het vol te bouwen parkeerterrein en de markt met de nodige restricties teruggeven aan Sommelsdijk.

Het zal op de huidige standplaats voor de voormalige Sommelsdijkse Markt nooit zo gezellig worden als het in de Voorstraat/Marktveld te Sommelsdijk geweest is. Nooit meer!

Rob van der Meer
Oude-Tonge