Afbeelding

Boodschappentas vol statiegeldflesjes biedt mogelijkheden

LEIDSCHENDAM - De meeste huishoudens kennen het verschijnsel wel: een tas vol statiegeldflesjes, klaar om ingeleverd te worden. Gemiddeld is een boodschappentas vol flesjes 6 euro waard, meldt Statiegeld Nederland. 

"De opbrengst van de statiegeldflesjes kan gebruikt worden om leuke dingen mee te doen", tipt Statiegeld Nederland, "zoals een koffietje halen met een vriend of vriendin of een ijsje kopen met de kinderen. Of je verrekent het bedrag met je boodschappen." Statiegeldflesjes kunnen soms ook worden ingeleverd voor een goed doel: "Ben je lid van de sportvereniging? Neem de statiegeldflesjes mee naar de club. Daar kan je ze vaak doneren aan de clubkas. Zo kunnen zij er nieuwe ballen of een scorebord van kopen."

Flesje leeg? Dop erop en inleveren

Alle plastic statiegeldflesjes met het statiegeldlogo kunnen worden ingeleverd bij bijvoorbeeld supermarkten en tankstations langs de snelweg. Naast de water- en frisdrankflesjes vind is het logo ook op sommige flesjes met sap te vinden. "Let er bij het inleveren op dat het plastic flesje zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm is en deuk ‘m terug als dat niet zo is", geeft Statiegeld Nederland aan, "en zorg er ook voor dat de streepjescode goed te lezen is. Op die manier herkent de inlevermachine het flesje. Ook is het fijn als de dop op de fles zit, want ook die kan worden hergebruikt."

Waarom inleveren belangrijk is

Het inleveren van statiegeldflesjes draagt bij aan een schoner milieu, zegt Statiegeld Nederland. "Want de flesjes die je op straat ziet liggen, hebben meer dan 450 jaar nodig om te vergaan. En door ze in te leveren, worden ze gerecycled. Maar naast de natuur help je ook je eigen portemonnee een handje."