Een archieffoto van de weekmarkt aan de Voorstraat in Sommelsdijk.
Een archieffoto van de weekmarkt aan de Voorstraat in Sommelsdijk.

Ingezonden: Weekmarkt weggekaapt

De Dorpsraad Sommelsdijk en het merendeel van de inwoners hebben met teleurstelling kennisgenomen van het definitief verloren gaan van de weekmarkt voor Sommelsdijk. Verschillende jaren zijn er al pogingen ondernomen om de historische markt van Sommelsdijk naar Middelharnis te verplaatsen.

Naar aanleiding van een in 2017 vastgestelde gebiedsvisie, werd door de gemeenteraad de aanbeveling om de markt naar Middelharnis te verplaatsen niet overgenomen. Er werd gesteld dat de markt cultuurhistorisch erfgoed van Sommelsdijk is en dat er van een verplaatsing nooit sprake zal kunnen zijn. En toen kwam de coronapandemie, een uitgelezen kans om de verplaatsing door te drukken. Door B. en W. werd besloten dat de markt, voor de veiligheid, tijdelijk naar Middelharnis moest worden verplaatst. Op de Voorstraat van Sommelsdijk kon deze op dat moment niet worden gehouden en er werden door de marktcommissie en de andere belanghebbenden voor het verplaatsen, diverse locaties bekeken. Deze partijdige groep kwam tot de conclusie dat de enige plek die daarvoor geschikt was, de Nieuwstraat in Middelharnis betrof, niet toevallig al verschillende jaren de plaats waar de markt werd gewenst. Terwijl de verantwoordelijke wethouder en de marktmensen bleven roepen dat het een tijdelijke verplaatsing zou zijn, werd de markt naar Middelharnis verplaatst. In eerste instantie de food kramen, non-food mochten vanwege de pandemie nog niet open. Met een beetje goede wil zou dat op de Voorstraat ook nog wel mogelijk zijn geweest. Dan had men even de tijd gehad om een oplossing te zoeken voor na de pandemie. De marktkooplieden bedankten de bewoners van de Voorstraat voor de mooie jaren en medewerking. Zij nodigden de klanten uit hen te volgen naar de prachtige nieuwe locatie in Middelharnis. Dat klonk al helemaal niet tijdelijk meer.

Ondertussen werd er door de voltallige raad een motie aangenomen die stelde dat B. en W. met de gemeentewet in de hand te voortvarend met dit zeer gevoelige onderwerp was omgesprongen. Er moest pas op de plaats gemaakt worden en een gesprek worden georganiseerd met inwoners en andere belanghebbenden. Op 1 november werd er een avond belegd in De Staver, waarbij een ieder zijn standpunten kon inbrengen. De Dorpsraad was inmiddels een online petitie gestart en voornemens om langs alle huizen van Sommelsdijk te gaan. Dit was een gigantische opgave en niet helemaal voor deze avond gelukt. Bij zo’n 60 tot 65% benaderde adressen werden 1439 handtekeningen opgehaald, waaruit blijkt dat het overgrote deel van de inwoners van Sommelsdijk de markt niet kwijt wil. Deze handtekeningen werden door de burgemeester en de betrokken wethouder ter kennisgeving aangenomen. Tot slot van deze avond werd de belofte gedaan dat er een onafhankelijk onderzoek zou gaan plaatsvinden. De aanleiding van de verplaatsing is dat er op de Voorstraat, waar de markt van oudsher thuishoort, niet op een verantwoorde wijze een markt kan worden georganiseerd. De verwachting was, dat het ingehuurde bureau Necker van Naem dit kon beoordelen en ook de alternatieve locaties in Sommelsdijk zou bekijken. Dat zat echter niet in hun opdracht en ze trokken alleen hun conclusies over de gevolgde procedures. Wat dat betreft zitten er wel wat kritische noten in dit rapport. Bij de tijdelijke verplaatsing werd een snelle schouw gehouden naar de geschiktheid van beschikbare locaties, bij de definitieve verplaatsing is wederom een snelle schouw als basis genomen. Hier had de gemeente een zorgvuldiger proces kunnen doorlopen. Zo zijn er meer kritische noten die te vinden zijn in het rapport, dat te vinden is op de website van de gemeente.

Het kwalijke is dat de locaties door de gemeente zelf zijn onderzocht, in samenwerking met de partijen die de markt willen verplaatsen. De slager keurt zo zijn eigen vlees. Hierdoor wordt ook niet voldaan aan de belofte van een onafhankelijk onderzoek naar de geschiktheid van de locaties. Want, heel simpel gezegd, kon met de komst van de corona-pandemie de markt niet veilig op de Voorstraat worden gehouden. Als dan uit een onafhankelijk onderzoek hiernaar blijkt dat dit in een aangepaste vorm, of op een andere locatie in Sommelsdijk wel kan, is de markt onder valse voorwendselen naar Middelharnis verplaatst en moet deze terug naar Sommelsdijk. We verzoeken via deze weg de raadsleden om zich goed in dit proces te verdiepen en in de fracties te bespreken of B. en W. voldoende invulling hebben gegeven aan de motie. Laat zien dat de politiek wel te vertrouwen is! Als pleister op de wonde wordt Sommelsdijk voorgehouden dat de geraniummarkt weer terug kan keren, dit nadat deze na verplaatsing naar Middelharnis ter ziele is gegaan, een Holle Bolle Dag wordt mogelijk, maar die hebben we al en verder mogen er ideeën worden aangedragen voor een alternatieve invulling. Wie gaat dat allemaal organiseren?

We hadden met de markt een wekelijks evenement, waar niemand kosten en werk aan had, en wat een dag in de week levendigheid in het dorp bracht.

Dorpsraad Sommelsdijk