Afbeelding
Foto:

Gemeente vangt 150 asielzoekers tijdelijk op, werkt aan structurele huisvesting

MIDDELHARNIS – Op het Havenhoofd gaat voor een periode van maximaal zes weken een groep van 150 asielzoekers worden opgevangen. Om eventuele vragen en zorgen van omwonenden te beantwoorden en aan te horen, werd er gisteravond (maandag) een informatieavond voor directe omwonenden georganiseerd.

Voornaamste zorg van verschillende omwonenden is de komende zomerperiode, met daarbij de drukte op het strand. Dat is inderdaad “verre van ideaal’’, geeft de burgemeester aan. Maar de nood in de landelijke opvanglocatie is hoog, erg hoog. 

Enkele omwonenden maken zich zorgen over hun buurt. Dat gaat echter niet alleen om de boot met vluchtelingen, blijkt al snel. Ook onderwerpen als drugsgebruik, harde rijders en overlast door jongeren komen ter sprake. De burgemeester is aanwezig om erover te praten, net als onder andere wethouder Markwat (SGP), de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de politie. Als harde eis heeft de gemeente gesteld dat er continue, 24/7, twee beveiligers op het schip met de asielzoekers aanwezig zijn. Dit om een oogje in het zeil te houden. 

De gemeente Goeree-Overflakkee voelde zich “uit menselijk oogpunt geroepen om een bijdrage te leveren’’ aan de huisvestingsproblematiek van asielzoekers. Bovendien loopt de gemeente achter bij de huisvesting van statushouders. Eigenlijk zouden er 19 statushouders op het eiland gevestigd moeten zijn, maar door de woningnood is dat niet gelukt. Wel is er een plan in de maak. Dat moet een structurele oplossing vormen om statushouders permanent onder te brengen op het eiland. Binnen enkele maanden wordt er meer over dat plan bekend. Het riviercruiseschip zal op zaterdag 16 juli arriveren aan het Havenhoofd. Per 19 juli zullen dan de asielzoekers arriveren. Er is door de gemeente verzocht om personen uit onveilige landen, maar de samenstelling en leeftijdsopbouw van de groep is nog niet bekend. Waarschijnlijk gaat het wel om meerderjarige asielzoekers. 

In de abonnee-editie en voor digitale abonnees komende vrijdag een uitgebreider verslag over de informatieavond en de komst van de asielzoekers naar het Havenhoofd.