Afbeelding
Foto:

Wat waren de gevolgen van de supermarktblokkade?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen week werden op verschillende plaatsen in Nederland distributiecentra van supermarkten geblokkeerd. Boeren wilden zo aandacht vragen voor het gebrek aan perspectief en de grote onzekerheid die een deel van de stikstofreductievoorstellen van de regering hen geeft. Wat was daar op Goeree-Overflakkee van te merken?

Supermarkten zijn een belangrijke schakel in de keten van boeren naar de consument. Daarbij is het verwijt vaak dat grote supermarktketens zelf veel winst opstrijken, maar dat de boer daar (te) weinig marge van terugziet. Te weinig in ieder geval, om extensiever (minder intensief) te kunnen boeren; dat laatste is wel wat nodig is, als de stikstofuitstoot naar beneden moet.

'Onder' die grote supermarktketens vallen lokale vestigingen en ondernemers, die afgelopen week te maken kregen met landelijke ketens die voor een deel niet in voldoende aanlevering konden voorzien. Ook op Goeree-Overflakkee merkte een aantal lokale supermarkten de gevolgen. Hoewel, niet allemaal: "het waren vooral de Albert Heijn en JUMBO die door boeren aangepakt werden. Wij hebben nergens last van, behalve dan bij producten waarbij we door corona al wat langer met leveringsproblemen te maken hebben" laat PLUS Buning uit Stellendam weten. 

De Coöp in Dirksland had dinsdag en woensdag ook wat stagnaties op de versafdeling; vooral halfvolle melk liep even heel hard terug, maar de problemen waren snel weer over. De JUMBO in Middelharnis laat weten: "Het viel nog mee, maar op de versafdeling hebben we wel klappen gehad. We hebben er eigenlijk drie dagen last van gehad, waarbij het woensdag op zijn ergst was. Maar donderdag kregen we een dubbele vracht en was het meeste weer goed aangeleverd. Ook qua omzet hebben we er weinig last van gehad."

"Het was niet de moeite" laat ook een woordvoerder van Albert Heijn in Middelharnis weten. "Bij ons was alleen een distributiecentrum in Geldermalsen geblokkeerd. Daar hebben we hier relatief weinig van gemerkt."