Ingezonden - Spuiplein voor 4,3 miljoen vol stenen doet te veel pijn

In de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee van 30 juli kwamen de hernieuwde bouwplannen van 23 woningen voor het Spuiplein in het dichtbebouwde centrum van Middelharnis weer aan bod.

Alle berichten in het IPCC rapport over killerhitte - opwarming van de aarde (nu 70 keerwarmer in Europa dan ooit), over vergroenen, overstromingen door hoosbuien en het tegengaan van uitstoot in bebouwde gebieden ten spijt, wil de verantwoordelijke wethouder doorgaan met de versteende plannen uit 2016 voor dit unieke gebied.
Alle begrip dat u als raadsleden, na een hectisch begin van de vergadering met levensverhalen van geëmotioneerde boeren, de uiteenzettingen van de landschapsarchitect en de wethouder van de gemeente 'bijna' voor lief aanhoorde.

De wethouder, net één dag opnieuw geïnstalleerd, en u als raad net gekozen en toe aan vakantie, hadden namelijk nog een lange agenda te gaan. Gelukkig werden er toch kritische vragen gesteld over de enorme kosten van het bouwplan van 4,3 miljoen euro en over het feit of het verantwoord is, al die verstening (materialisatie) in dit bijzondere gebied met veel te weinig groen en al veel verkeersdruk (microVCP) op het Spuiplein. Tevens viel te beluisteren dat deze gemeente het kampioenschap tegelwippen niet zal winnen, omdat er 1000 m2 groen weg gaat en er maar zes of zeven bomen in het gehele plan voor terugkomen.

Van harte hoop ik dat u de komende tijd tot rust komt en dat u de nieuwsberichten over de temperatuur, die nu 15 graden hoger ligt dan het gemiddelde en de warmste temperatuur in de 21ste eeuw geeft, nauwlettend volgt. Dit zijn grote gevaren voor onze veiligheid en volksgezondheid op Goeree-Overflakkee. U bent nu verantwoordelijk voor een omgeving waar het goed wonen is, met veel ruimte voor water en groen. Met het oog op een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving, schone lucht en zo min mogelijk schadelijke uitstoot; en dat de omgeving veilig is en ons beschermt tegen overstromingen en hittegevaren.
Afgelopen zaterdag bleek tijdens een locatie-onderzoek dat de ondernemers en bewoners over dit nieuwe plan nog niets hadden vernomen, terwijl zij op de hoogte gehouden zouden worden. Fijn dat er door u als gemeenteraad verder nagedacht wordt over deze te hoge en onverstandige investering in stenen op het Spuiplein.

Mooie zomer toegewenst en vriendelijke groet van een betrokken inwoner van dit prachtige eiland,
Alize Mulder