(Foto: Shutterstock).
(Foto: Shutterstock).

Aantal laadpalen voor elektrische auto's stijgt hard door

Goeree-Overflakkee - Het aantal laadpalen voor elektrische voertuigen is het afgelopen jaar flink toegenomen op Goeree-Overflakkee. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (mei 2022). Op het eiland zijn 423 laadpalen te vinden, bijna 200 meer dan een jaar eerder. Goeree-Overflakkee is daarmee na Molenlanden en Oegstgeest de gemeente waarbij het aantal laadpunten het hardst stijgt van Zuid-Holland.

Door Gert Klok

Van die 423 laadpalen staan er 227 op openbaar terrein. De overige palen staan op semi-publieke locaties, zoals parkeerterreinen bij supermarkten en kantoorlocaties, die dus niet 24/7 toegankelijk zijn. De groei van het aantal laadpalen hangt samen met de hoeveel elektrische voertuigen op Goeree-Overflakkee. Ook daar is een forse stijging te zien, zo becijferde de gemeente eerder dit jaar naar aanleiding van vragen van Eilanden-Nieuws. In maart 2021 reden 28.977 auto’s (fossiele en elektrische samen) rond in de gemeente, waarvan 2.790 elektrisch. Dat is bijna 10 procent van het totale aantal auto's. Dan lijkt 423 laadpalen aan de magere kant, maar veel eigenaars van een elektrische auto laden hun voertuig 'aan huis' op.

Klimaatdoelen

Om de klimaatdoelen van de EU in 2030 te halen moet de CO2-uitstoot van auto’s in de EU met 50% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Niet alleen het aantal elektrische auto’s moet toenemen, maar ook het aantal oplaadpunten. Naast de oplader thuis is er voor elke 10 tot 15 elektrische voertuigen één oplader nodig. Om dit kilmaatdoel te halen zijn er ongeveer 6 miljoen openbare laadpunten nodig in Nederland.