De moeder van Arno de Korte krijgt een bijzondere foto aangeboden.
De moeder van Arno de Korte krijgt een bijzondere foto aangeboden.

Ride4Arno, indrukwekkend, emotioneel en mooi tegelijk

Algemeen

OUDE-TONGE- Afgelopen donderdag was het precies een jaar geleden dat de 47-jarige motoragent Arno de Korte om het leven kwam na een aanrijding door een vrachtwagen. De politieman was zeer geliefd onder een groot deel van motorrijdend Goeree-Overflakkee. 

Als instructeur bij Damen Motoropleidingen leidde hij vele motorrijders op. Op zijn sterfdag maakten vrienden en familie daarom een toertocht om hem te gedenken en meteen geld in te zamelen voor de Vrienden van Carmen. Ze kijken terug op een bijzondere dag. “Het was indrukwekkend, emotioneel en mooi tegelijk”, aldus (mede)initiatiefnemers Mike en Corine Damen.

De toertocht startte op het Handelsterrein in Oude-Tonge. De bijna 100 deelnemers droegen allemaal een geel hesje met daarop Ride4Arno en de foto van de overleden agent. Via binnenwegen gingen de 90 motoren richting Numansdorp voor een koffiestop en vervolgens naar de moeder van Arno in Zuid-Beijerland om haar een foto aan te bieden van haarzelf temidden van haar twee zoons Raymond en Arno. Deze was gephotoshopt en op aluminium afgedrukt. Daarna ging de stoet weer terug naar Goeree-Overflakkee om te stoppen bij de carpoolplaats aan de Schaapsweg. Een plek waar tijdens de lessen vaak geoefend wordt. Afgelopen jaar is daar een monument geplaatst ter ere van Arno. Hier werden de motoren in een lange rij opgesteld waarna door de familie en alle deelnemers bloemen in vazen bij het monument werden gezet. Het moment werd afgesloten met het nummer ‘Memories’ van Maroon 5, wat ook tijdens de crematie werd gespeeld. De tocht ging vervolgens via Middelharnis terug naar Oude-Tonge, naar de ‘Toko’ om precies te zijn. De bijnaam van de motorrijschool. Ook daar was muziek. Een zangeres en gitarist speelden Rollercoaster van Danny Vera en Sound of Silence van Disturbed. En na al deze emotionele momenten kon er worden nagepraat tijdens een gezamenlijke barbecue.

Strafzaak
Arno de Korte werd op 7 juli 2021 tijdens zijn dienst bij de politie in Rotterdam overreden door een vrachtwagenchauffeur, die daarna doorreed. Het OM vermoedt dat er sprake is van opzet en dat de chauffeur bewust is ingereden op de politieagent. De man was al eerder betrokken bij ongelukken waarbij een motoragent een arm verloor en een 79-jarige vrouw om het leven kwam. Of het OM moord kan bewijzen, moet blijken tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak op 5 en 6 september. Een jaar na dato heeft Mike Damen het nog steeds heel moeilijk met het verlies van zijn vriend en collega. “We wisten dat deze vrachtwagenchauffeur het niet op motoragenten had. We hadden dan ook de opdracht om hem niet met de motor te benaderen. Arno kennende, vermoed ik dat hij niet in de gaten heeft gehad welke chauffeur hij staande wilde houden, anders had hij dat nooit gedaan. We zullen het echter nooit weten.”

Motorfamilie
“We kenden elkaar al sinds 2006, van de verkeerspolitie”, gaat hij verder. “Tien jaar geleden begon ik naast mijn baan met de motoropleiding. Ook Arno besloot zijn papieren te halen en sinds 2017 werkte hij twee dagen per week bij ons als instructeur.” Corine vult aan: “Arno was meteen erg geliefd bij de cursisten. Het was een grote, best knappe vent, maar ontzettend aardig, innemend en hij had veel humor. Iedereen mocht hem graag. Regelmatig organiseerden we een tocht of een motorvakantie en de belangstelling onder de oud-cursisten was altijd erg groot. We werden eigenlijk een steeds grotere motorfamilie. Het wegvallen van Arno heeft daarom een diepe wond achtergelaten bij ieder van ons. Om een voorbeeld te geven: wijzelf liepen met het idee rond om een monument te plaatsen bij de carpoolplaats, maar dit plan werd al spontaan opgepakt door anderen. Dat maakt meteen duidelijk welke plaats hij innam binnen de groep.

Goed doel
“De saamhorigheid onder de motorrijders is enorm groot”, weet Mike. “Het idee van de toertocht ontstond vorig jaar eigenlijk al meteen na de crematie. Ook toen zijn we in een lange stoet naar Middelharnis gereden, waar we samen de crematie op een scherm hebben gevolgd. Een groep van zeven mensen is er vervolgens mee aan de slag gegaan. We hadden wel wat aanmeldingen verwacht, maar deze opkomst op een doordeweekse dag overtrof al onze verwachtingen. We hadden meteen het idee om er een goed doel aan te koppelen. Dat werd ‘Vrienden van Carmen’. Ik ken de ouders van Carmen, omdat ik al verschillende keren als vrijwilliger de VVC wielertocht heb begeleid op de motor. Het inschrijfgeld voor Ride4Arno zou na aftrek van kosten worden besteed aan dit goede doel en we konden daarnaast rekenen op diverse sponsoren, zowel particulieren als bedrijven. Mede daardoor hebben we 1408 euro kunnen overmaken.”

Mike en Corine Damen kijken geëmotioneerd, maar met een heel goed gevoel terug op de tocht. Het idee is om dit jaarlijks te gaan organiseren. “Nou, dat is niet alleen ons idee”, zegt Mike, “maar dat komt eigenlijk vanuit de hele groep. En dat alles onder het levensmotto van Arno: ‘Kijk om je heen, geniet van het leven en van het motorrijden’. Een tekst die ook op het monument staat. Het maakt het extra schrijnend dat hij dat zelf niet meer kan.”
“Waarom moest nou juist hem dit overkomen?” verzucht hij tot slot.