Aandacht gevraagd voor N 59. (Foto: Martijn de Bonte)
Aandacht gevraagd voor N 59. (Foto: Martijn de Bonte) Foto: Martijn de Bonte

Bij werkbezoek minister zal noodzaak upgrading N 59 hoog op agenda staan

GOEREE-OVERFLAKKEE – De aanleg van verkeersdrempels in de Anne Franklaan zou voor vervoerder Arriva aanleiding zijn geweest om niet meer door de Westplaat te rijden. Burgers zijn niet tevreden met deze verminderde dienstverlening. Bushaltebordjes bij haltes Bilderdijkstraat en Anne Franklaan zijn afgeplakt en op de website van Arriva staat dat deze stremming tot eind dit jaar duurt. Met als reden: de hoge drempels. SGP-er P.C.Grinwis stelde over dit onderwerp mondelinge vragen aan het college. Ook Vreugde (Vrije Kernen) had dit punt aangemeld.

Door Jaap Ruizeveld.

De SGP wilde weten of er vooraf overleg is gevoerd met Arriva en welke oplossingen er zijn voor de gerezen problematiek. Teven vroeg de woordvoerder of er al aandacht is besteed aan de situatie die ontstaat na oplevering van de gereconstrueerde Koningin Julianaweg in Middelharnis. Wethouder Van der Vlugt zei dat er met Arriva gesprekken worden gevoerd. De drempels zijn overigens duurzaam aangelegd en voldoen aan de normen. Chauffeurs zouden met klachten hun werkgever hebben ingelicht.

Upgrading N 59

Ambtelijk werd een toelichting gegeven op het rapport 'Sociaal economische effecten upgrading N 59' opgesteld door Buck Consultants International. Aanpak van deze belangrijke verbindingsweg zal niet alleen voor het eiland maar voor de gehele regio tot positieve effecten leiden. Verbetering van de bereikbaarheid, ook essentieel voor het bedrijfsleven. Verhoogde veiligheid, snellere doorstroming van het vervoer en een meer robuust wegennet. Er zijn 3 pakketten maatregelen bestudeerd. Daarbij is gebruik gemaakt van reeds bestaande rapporten en studies. In tijd zou pakket 1 (met jaartal 2020) inhouden Mobilitieitsmanagement / bedrijfsleven, het verlengen van de invoegstrook (Hellegatsplein vanuit de richting Rotterdam). De aanleg van een spitsstrook (tussen Hellegatsplein en Oude-Tonge) en het realiseren van ongelijkvloerse kruisingen bij Oude-Tonge en Den Bommel.

Pakketten

Een tweede pakket (met jaartal 2028) noemt een 2 + 1 autoweg tussen Oude-Tonge en Bruinisse met ongelijkvloerse kruisingen en een ongelijkvloerse kruising bij de kruising N 59 en N 257. Er is ook nog een derde scenario maar dan op zeer lange termijn - na 2028 - over een complete autosnelweg Hellegatsplein-Oude-Tonge (2 x 2 rijstroken). De Kamers van Koophandel, Provincie Zeeland en betrokken gemeenten hopen met dit rapport de minister (het rijk) te bewegen om stappen te zetten voor de noodzakelijke upgrading. Bij een te plannen werkbezoek van de bewindsman zal dit item zeer hoog op de agenda worden geplaatst. De Provincie Zuid-Holland kan zich vinden in de inhoud van het rapport. De gemeenteraad drong vooral aan op veiligheidsmaatregelen. Het aantal verkeersslachtoffers moet daardoor worden beperkt. Ook werd aangegeven dat een zelfde rapport / ontwikkeling ook voor de N 57 zou moeten gelden.