Ingezonden brief- Windenergie

Geachte lezer,

We wonen vanaf 2009 op dit prachtige eiland in Langstraat, vanuit de stad de overstap gemaakt naar landelijk wonen waarin het 's nachts nog echt donker is, waar er stilte heerst en weidse vergezichten zijn. Zoals de gemeente het ook zelf omschrijft bij het werven van nieuwe arbeidskrachten: "Op Goeree-Overflakkee is het goed wonen en werken en genieten van rust en ruimte".
"Ja en voor hoe lang nog?", denken wij er inmiddels achter.

Wij maken ons ernstige zorgen over het landschap en onze woonomgeving , gezien de veelheid aan initiatieven van agrariërs, die allemaal hun land ter beschikking stellen voor het plaatsen van grote windturbines, met een riante vergoeding als ze er ook echt staan. Straks wonen we hier op Zuid-Oostflakkee in een industriële zone.
Nu kijken we uit op de twaalf molens van het Piet de Wit-Windpark en zien daar tussen door nog eens zo'n tiental molens van de andere provincie. Gelukkig voor ons nu nog op een gepaste afstand. Maar dat zou zomaar anders kunnen worden. Grotere turbines en dichterbij, mogelijk tot op zo'n 400 m van de huizen in Langstraat en omgeving. Horizonvervuiling dreigt. Geluidsoverlast dreigt.

We staan achter duurzame energie, maar zijn tegen een duurzame aantasting van onze woonomgeving en het landschap.

De plaatsing van de turbines op G.O. zal zorgvuldig moeten gebeuren. Wij pleiten op basis van onderzoek in binnen- en buitenland en op basis van de ervaringen van mensen, die dicht bij windturbines wonen, om 2000 meter afstand tot omwonenden te bewaren, de Arhusconventie-richtlijn.

Uit onderzoek blijkt overigens, dat degene die geldelijk gewin hebben, geen of weinig last van het geluid menen te ondervinden. Wind is winst en kennelijk ben je dan bereid om overlast voor lief te nemen. Gezondheidsrisico's voor zichzelf wegen ze niet mee. En de verrommeling van het landschap al helemaal niet.

We hopen dat onze gemeente, als verantwoordelijk bestuurder, het landelijk beleid van het plaatsen van windturbines op korte afstand van woningen, niet klakkeloos zal volgen.

H. HAS en G.SCHOUTEN

Langstraat 72 , 3256AM Achthuizen


Windmolens controversieel

Ik bezocht de presentatie van e.e.a. in het Haegse-Huus te Stellendam: we hadden er een interessante discussie met diverse voor-en tegenstanders van deze geplande windmolens.

Op mijn vraag aan Wethouder Tollenaar of de verlichting in het gemeentehuis te Middelharnis "duurzaam" is kon deze geen positief antwoord geven...

Na mij er behoorlijk in verdiept te hebben kom ik steeds meer tot de conclusie dat windmolens op z'n zachts gezegd contorvercieel controversiël zijn.... het statement in uw stuk dat het dus niet meer gaat over "of" ze er komen...alleen nog "waar" vind ik erg voorbarig! Het lijkt me zeer raadzaam eerst nog meer te studeren alvorens tot (eventueel foute!) beslissingen te komen.

Zonder subsidie is de realisatie onmogelijk, de "baten" komen erg individueel terecht, de verdeling van lelijke molens over het eiland is vreemd.......ze zijn toch zo "belangrijk", waarom dan niet gewoon op de kop van ons mooie eiland... daar waait 't ten minste!... daar doen we het dus niet wegens natuur, rust en ruimte......wat een dubbele moraal!
Als het niet waait moet er duur bijgestookt worden en als het hard waait moet er duur "gereguleerd" worden.....helemaal nog niet efficient.

Wanneer het, politiek gezien, dan toch zo nodig moet zet ze dan bij mensen in het land die ze nu al hebben of op plekken waar echt niemand er last van heeft, en maak duidelijk wie er echt beter van worden....

Ik ben voor zonnepanelen (heb ze zelf ook) en vind zo'n initiatief zoals het panelen-park op de Klepperstee en de panelen op het dak van de boerderij van Boudewijn Biemond een voorbeeld (hij wilde vroeger ook windmolens...) Laten ze die 730MW van de provincie Z-H maar lekker in de havens en rond de Maasvlakte of zo zetten......lekker industriëel aan de horizon!

DIK SAMAOM (ja, familie van...)
Langeweg 2 (deze weg was ooit ook een "locatie"....wegens zwaar protest uit Stellendam gecancelled)
3251LH Stellendam


Windopdracht

Uit Eilanden-Nieuws van vorige week dinsdag heb ik weer een nieuw woord geleerd. "Windopdracht" En een paar weken geleden al het woordje "zoeklocatie". Vriendelijke woorden om te gebruiken bij een onvriendelijk onderwerp: windturbines. Onvriendelijk? Ja natuurlijk. Iedereen vindt ze lelijk, ook al zijn ze tegelijk indrukwekkend. Niemand wil ze in zijn achtertuin. Maar we moeten toch wat? Akkoord. We moeten iets doen. En democratisch is door ons besloten om windturbines te plaatsen in Nederland. Is het dan ook nodig om onze toevlucht te zoeken tot verhullend taalgebruik? De drie heren op de voorpagina van het Eilandennieuws denken blijkbaar van wel. Dat doet een open discussie geen goed.

Een paar voorbeelden:
de overeenkomst die in het artikel van vorige week gepresenteerd wordt heet "wind werkt voor GO". Met zo'n titel zou je er bijna zin in krijgen. Maar de wind gaat niet voor ons werken. Een enkeling gaat profiteren. De rest gaat zich ergeren aan het uitzicht en de echte pechvogels zitten straks in de herrie of in de slagschaduw.

"In samenwerking met overheid en betrokkenheid van inwoners een optimale invulling geven aan de windopgave en er ook nog voordeel voor ons uithalen". Optimaal wekt de suggestie dat er iets goeds tot stand komt, maar bedoeld wordt een poging om tot de minst slechte oplossing te komen. "Betrokkenheid van inwoners" klinkt ook veel positiever dan het is. Alsof we pas windmolens gaan bouwen als iedereen voor is.
De turbines komen "ergens aan de rand van het eiland". Ze komen dus niet op het eiland maar op het randje. Met een beetje goede wil kun je straks stellen dat onze windopdracht is vervuld zonder ook maar een enkele molen op het eiland te zetten.

Mijn pleidooi: benoem de dingen zoals ze zijn. Op één punt doen alle partijen dat. Namelijk dat ze er gewoon gaan komen. Maar draai er niet omheen dat het landschap er sterk op achteruit gaat, dat we ze niet bij Ouddorp willen vanwege de toeristen, dat ze op het randje net zo lelijk of mooi zijn als over het randje. Dat ze behoorlijk geluid maken. En dat een aantal mensen er gewoon (en begrijpelijk) geld mee wil verdienen. Dat een aantal mensen er last van gaat krijgen, ook al voldoet de installatie aan de norm. Dat "ruimtelijk inpassen" helemaal niet betekent dat het ook echt past in de zin dat iedereen content is. Dat "meewegen" niet betekent dat jouw bezwaar er veel toe zal doen. Dat pas de toekomst met zekerheid uit zal wijzen of we er verstandig aan deden ze te plaatsen.

CAROLUS POLDERVAART
Ooltgensplaat