Het 10-jarig bestaan werd gevierd met een geslaagde Summer Party.
Het 10-jarig bestaan werd gevierd met een geslaagde Summer Party.

Alles groeit en bloeit bij de eilandelijke hockeyclub

MIDDELHARNIS - Tegen de trends in heeft Hockeyclub Goeree-Overflakkee (HCGO) de laatste twee jaar een positieve ontwikkeling in gang gezet. De vereniging vierde het tienjarig jubileum op 24 en 25 juni met een geslaagde Summer Party, inclusief tentenkamp voor de jeugd.

Geen bestuursleden? HCGO heeft er geen last van. Het bestuur is sinds 2020 gegroeid van twee naar zeven leden. Minder leden? Niet bij HCGO. De vereniging groeide van ongeveer 150 leden naar bijna 190 leden. Ondanks corona, wat veel verenigingen leden kostte.

“We hebben tijdens corona veel kunnen doen, zonder de regels te overtreden”, vertelt Jan Verhage, sinds twee jaar voorzitter van HCGO. “De competities lagen stil, maar we hebben wel veel getraind en onderlinge partijtjes gespeeld.”

Train de trainer

Dat was ongetwijfeld goed voor HCGO. Maar wat de eilandelijke hockeyvereniging zeker ook geen windeieren heeft gelegd, is een meer gestructureerde aanpak. Verhage: “Met een voltallig bestuur, dat specifieke taken goed heeft verdeeld en er echt voor gaat, ben je in staat vast te stellen waar je met de vereniging naartoe wilt. Bijna net zoals bij een bedrijf.”

Dat leidde de laatste twee jaar tot verscheidene initiatieven die HCGO vooruit helpen. De voorzitter noemt de belangrijkste: “Train de trainer, met dat programma zorgen we ervoor dat de trainers meer kennis opdoen en de trainingen nog beter kunnen leiden. Dat gebeurt met professionele begeleiding van Jack Jacobs, die leercoach is van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.”

“Daarnaast hebben we een leerlijn, zoals op school: bij elke leeftijd komt een bepaald onderdeel van het hockeyen aan bod. Daardoor kom je tot een kwaliteitsslag. Maar nooit zonder het plezier in de sport.”

Story telling

HCGO is zich voorts meer gaan roeren op social media. De ouders van de jeugdige leden betrekt de vereniging door middel van bijvoorbeeld ‘story telling’. Dat bestaat niet alleen uit het vertellen over waar HCGO voor staat, maar ook uit het opvangen van signalen en het ontvangen van feedback. Een actieve werving – via de aanmeldformulieren – heeft tot maar liefst vijfentwintig nieuwe vrijwilligers geleid.

“Laten we niet vergeten te melden dat we het laatste halfjaar naar de scholen zijn gegaan om HCGO te presenteren en om leerlingen kennis te laten maken met hockey. We verzorgen spreekbeurten en clinics en zijn ook aanwezig op sportdagen en de Koningsspelen. Er staan nog verschillende sportdagen op het programma. Onze focus ligt op Middelharnis en de dorpen rondom. Het werkt, want het ledental is in een halfjaar tijd met 30 procent gegroeid. Vooral jonge kinderen. En dat willen we graag, omdat dat de piramide breder maakt.” Overigens kunnen leden al op jonge leeftijd een cursus volgen om scheidsrechter te worden.

Vernieuwen

“Dat alles maakt dat het groeit en bloeit en een goede uitstraling heeft”, vat Jan Verhage de HCGO-flow samen. “Alles draait om communiceren, luisteren, de ruimte geven, openstaan voor nieuwe ideeën, vernieuwen.”

Dat er muziek in de hockeyvereniging zit, blijkt ook uit de viering van het tienjarig jubileum. “Er stonden drie grote legertenten op het complex met meer dan zestig jongelui. De ouders kwamen patat bakken, of pannenkoeken. Het was echt een feestje voor de familie”, blikt de voorzitter tevreden terug.

Niet te vergeten: ook sportief gaat het heel goed met HCGO. De meisjesteams D1, B1 en A1 wisten het seizoen af te sluiten met een kampioenschap. “Drie teams in één seizoen, dat is hier nog nooit gebeurd.”

Afbeelding
Voorzitter Jan Verhage.
Op de training (Foto: Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden).