Lavina Meijer ontroerde het publiek met haar optreden.
Lavina Meijer ontroerde het publiek met haar optreden.

Prachtige avond voor bezoekers Havenconcert

GOEDEREEDE - Het publiek van het Havenconcert beleefde afgelopen zaterdag een geweldige avond. In de haven van Goedereede werd een fantastisch muziekprogramma neergezet. Er werd door het publiek met volle teugen genoten van de artiesten op het drijvende ponton in de Goereese Haven. Het Havenconcert was een schitterende afsluiter van het Havenconcert Weekend 2022. De organisatie is meer dan tevreden en kan terugkijken op een prachtige editie.

Op vrijdagmorgen 1 juli werd het Havenconcert Weekend afgetrapt met het Havenconcert Junior. Ruim 300 kinderen van diverse basisscholen op het eiland woonden de interactieve voorstelling ‘Be Mozart’ bij. Ton Meijer nam, vergezeld door sopraan Marijje van Stralen, violiste Joanna Trzcionkowska, cellist Fred Edelen en Christina Edelen op klavecimbel, de kinderen mee door het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Het was een voorstelling waarbij kinderen actief meededen en sommigen zelfs het podium op werden gevraagd. Verlegen waren ze niet. Er werd goed meegedaan. Het enthousiasme van de kinderen, hun leerkrachten en de begeleiders was groot. Het stemgeluid van sopraan Marijje van Stralen deed trouwens ook veel volwassen bewoners rond de Goereese haven uit hun huizen komen om het Havenconcert Junior mee te maken. De muziek was hoge kwaliteit, maar dat kan ook niet anders met een ensemble dat bestaat uit professionele muzikanten, die hun sporen bij internationale gezelschappen ruimschoots verdiend hebben.

Open Podium

Nieuw was het Havenconcert Open Podium dat vrijdagmiddag begon om 17.00 uur. Goeree-Overflakkee heeft veel muzikaal talent, dat nu de kans werd geboden om op te treden op een fantastisch podium. Iedereen - geen genre uitgezonderd – was uitgenodigd zich op te geven. De aanmeldingen waren overweldigend, zodat er een zeer gevarieerd programma was: van klassiek tot pop/rock en van Alpen- tot dweilmuziek. Streetdance groep de Kriekel uit Goedereede o.l.v. Anouk Ros opende het Open Podium met een dans op het nummer Automatisch van Flemming. De meiden, tussen de 6 en 12 jaar, deden het geweldig. Daarbij moet ook nog meegenomen worden dat een ponton natuurlijk een wiebelige dansvloer is. De 13-jarige Isa Vlietland uit Scharendijke verraste het publiek met haar schitterende stemgeluid. Ook Eloise Grinwis deed dat. Ze werd herkend als de serveerster van eetcafé ’t Sas aan de haven. Sommigen konden niet geloven dat ze niet wisten dat ze zo goed kon zingen. Hoewel er best moed voor nodig is om op te treden voor publiek en op een groot podium, deinsde de 11-jarige Isa ’t Mannetje uit Ouddorp daar niet voor terug. Ze bracht onder andere een nummer ten gehore van Miss Montreal, waar ze enorm fan van is.

Viool

De 15-jarige Laura Paasse uit Middelharnis, die al haar halve leven piano speelt, liet met prachtige vertolking van ‘Sailing across the celestial sea’ van Greg Marony het publiek aan de haven horen, dat ze het pianospelen duidelijk in de vingers heeft. Danny Yellow zong oude jazz en relaxte popmuziek en begeleidde zichzelf daarbij op de gitaar. Zijn muziek had niet misstaan op jazzfestivals van naam. Singer-songwriter Yens bracht nederpop ten gehore. Hij wilde graag meer podiumervaring opdoen en greep die kans om op te treden op het Havenconcert Open Podium dan ook met beide handen aan. Bijzonder was het optreden van Hanna en Solomiia Manokina. Ze zijn uit Kiev gevlucht voor de oorlog, en wonen ze nog niet zo heel lang in Dirksland. Hanna, een professioneel componiste, piano- en muzieklerares speelde prachtige stukken op piano. Bij het eerste nummer begeleidde ze haar 6-jarige dochter Solomiia op viool bij Giovanni Martini's ‘Gavotte’. Het optreden van de kleine Solomiia op haar kinderviooltje was zeer vertederend. Het publiek smolt toen ze buigend haar applaus in ontvangst nam.

Geluidsbarrière

De pop- en rockband Millfist, die doorgaans optreedt op in kroegen, op festivals, bij motorclubs en in dorpshuizen, besloot op het Open Podium akoestisch te spelen. Een slimme zet, want minder opbouwtijd betekende natuurlijk meer effectieve speeltijd, die de band graag inzette om zich van hun beste kant te laten zien. Zangeres Mariwijn Bijl-Crezee demonstreerde haar ‘dijk van een stem’ met uithalen, die ze indrukwekkend lang kon aanhouden. Alpenkapel Die Grevelinger Musikanten gooiden met hun muziek uit de Alpenlanden het weer over een andere boeg. Al bleken ook zij een zangeres bij zich te hebben met een bijzonder stemgeluid, die dat liet horen toen zij begon te jodelen. Twee heren speelden op zelfgemaakte althoorns. De grungeband Baneham deed precies wat ze beloofd hadden. Ze zouden het vlees van je botten spelen en dat was niets te veel gezegd. Hun drums en gitaren zochten de geluidsbarrière. Hun muziekgenre had zeker fans rond de haven, maar er was ook een hoge tolerantie bij de gevoelige oren van het overige publiek. "Het is mijn genre niet, maar muzikaal was het meer dan op orde", constateerde een kenner. Dweilorkest De Vromme Blaezers, dat bestaat uit leden van Koninklijke Fanfare Apollo, sloten op gezellige wijze de avond af. Natuurlijk kon ‘het kleine café aan de haven’ niet ontbreken. Bestuurslid van de Stichting Havenconcert en spreekstalmeester Mike van Noordennen leidde het publiek door de avond heen, daarbij bijgestaan door DJ Jorg Moerkerk, die muziek draaide tijdens de opbouwtijd van de verschillende acts. De avond vloog om, het was zo elf uur. Vooral de variatie leek erg te worden gewaardeerd door het publiek. Het experiment, dat het Open Podium was, is volgens de organisatie meer dan geslaagd. Het was gezellig druk rond de haven.

Havenconcert

Het Havenconcert op zaterdagavond had een prachtig affiche. Na het voorprogramma, muziek van beiaardier Hans van Heemst op het carillon van de toren, opende presentator Patrick Polie de avond gevolgd door Koninklijke fanfare Apollo onder leiding van Alex Thyssen. Het fanfareorkest, dat een strak optreden weggaf, speelde vrolijke melodieën onder andere Matrimony, Sinatra in Concert, MacArthur Park en Ding a Dong. Zij sloten af met het aanstekelijke Des Lacs du Connemara, waarbij enthousiast door het publiek werd meegeklapt. De toon van de avond was met dit vlekkeloze optreden direct gezet. Aan het stralende gezicht van de dirigent was na afloop duidelijk af te lezen dat hij zeer tevreden was. Harpiste en wereldster Lavinia Meijer betrad als tweede artiest van de avond het ponton. Velen waren speciaal naar het concert gekomen om haar live te kunnen zien spelen. Artiesten van haar kaliber zijn doorgaans niet te vinden op kleinschalige evenementen in de regio en velen leken dat te beseffen. Bijzonder was om te zien hoe haar harpspel de vogels in Goedereede in verwarring bracht. In grote zwermen vlogen ze opeens over de haven. "Ze zien me waarschijnlijk als een vreemde vogel", concludeerde Lavinia lachend. Het publiek rond de haven luisterde muisstil naar haar optreden. Sommigen waren tot tranen toe geroerd. De staande ovatie na afloop zei genoeg. Het was een buitengewoon bijzonder optreden, waar nog lang over nagepraat zal worden.

Armen

Na een kort changement betrad Gerard Alderliefste met zijn ‘Friends’ het podium. Alderliefste blaast al jaren Frans hitrepertoire nieuw leven in. Zij spelen Franse hits, die echt iedereen kent, ook als je denkt van niet. En dat laatste bleek. Hoewel niet iedereen tekstvast was in het frans, zong iedereen mee waar ie kon, neuriede of danste. Bij de klanken van ‘Oh, what a night’ vroeg Alderliefste het publiek met de armen in verschillende richtingen mee te bewegen. And ‘what a night it was’. Bij à haut, à bas, à gauche, à droite, volgde het publiek meteen. En niet een paar, iedereen. Van jong tot oud, de hele haven. Ook personen die doorgaans groeten met een enkel knikje, stonden nu vol overgave met hun armen te zwaaien. Bewijzen hiervoor zijn overigens terug te vinden op de sociale media. Waar nog geen artiest in al deze edities van het Havenconcert het gelukt is een publiek zó voor zich in te nemen, deed Gerard Alderliefste dat moeiteloos met zijn ‘amies’. De achtmansformatie, die met zeven arriveerde omdat zangeres Bregje Hermans helaas niet aanwezig kon zijn door familieomstandigheden, hadden zichtbaar veel lol in hun optreden. Voici les clés, Une belle histoire, Ring a ding, Nathalie en o.a. Venise: de liedjes volgden elkaar in hoog tempo op. Ook de hit Vivre/Laat me, die Gerard Alderliefste voorheen vertolkte in een versie met Ramses Shaffy en Liesbeth List, mocht natuurlijk niet op de avond ontbreken. Met Non non rien ná changé in de toegift klonk het allerlaatste nummer van het Havenconcert 2022.

Lofuitingen

Na afloop waren de lofuitingen waren niet van de lucht. "Dit was het beste Havenconcert ooit", "Ik heb heerlijk gedanst" en "Wat een avond, ik heb zo genoten." Rien Slagter, voorzitter van het bestuur van de Stichting Havenconcert Goedereede was zeer verheugd na afloop. "Alles viel op zijn plek. De fantastische artiesten, de grote opkomst, het enthousiasme van het publiek en het mooie weer. Het was een schitterend gezicht; al die mensen klappend en dansend rond de haven. We hebben zoveel mooie reacties gekregen. We zullen wel flink aan de bak moeten om volgend jaar wederom zo’n mooie avond te presenteren, maar de ambitie is er. Het is bovendien nog even spannend hoe het gaat met de financiën, want de subsidie die de gemeente Goeree-Overflakkee ons heeft verstrekt, loopt dit jaar af. Veel mensen dragen ons een warm hart toe en hebben ons financieel ondersteund met een gift en daar zijn we enorm dankbaar voor, maar subsidie is nu eenmaal essentieel voor het voortbestaan van dit evenement."

Dank

De Stichting Havenconcert Goedereede is veel dank verschuldigd aan hoofdsponsor De Vogel Assurantiën|Fitr en de andere sponsoren:, Paul van Hessenfonds, Stichting 't Blaeuwe Huus, Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, De Wit Assurantiën, DS People, Goemaat Glas, Xsarus E-Development & Consulting, Bloemfontein, Eetcafé 't Sas, FrameWave, Gemeente Goeree-Overflakkee, Hoveniersbedrijf B. Temmink, Klepperstee/Ridderstee, Nouce, Restaurant Gouden Leeuw, Stadscafé Goeree, Tanis & Akershoek Makelaardij, Tandartsenpraktijk Ten Voorde, Van Dis Assurantiën, Van Kooten architectuur, Weeda van den Berg Fysiopraktijken, Mierop Partyservice en hoimetkim.nl. Wie ook donateur wil worden van het Havenconcert vindt op de website www.havenconcert.nl een knop om met iDEAL een donatie te doen. Elke donatie, klein of groot, wordt enorm op prijs gesteld.

Het Franse hitrepertoire van Gerard Alderliefste viel goed in de smaak.
Een vertederend optreden van concertpianiste Hanna Manokina en haar dochter Solomiia tijdens het Open Podium.
Elke artiest nam zijn eigen fans mee bij het Open Podium.
Het was gezellig druk bij de eerste editie van het Havenconcert Open Podium.
Schoolklassen van groep 4 en 5 genoten van de voorstelling Be Mozart.
Sommige kinderen werden op het podium gevraagd.