Afbeelding
Foto:

Zomerconcert in teken van goede doelen voor ondersteuning en hulp Oekraïne

OUDDORP - Het Zomerconcert dat zaterdagavond 9 juli (19.30 uur) in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp wordt georganiseerd, staat in het teken van ondersteuning van stichtingen die zich met goede doelen enerzijds al vele jaren inzetten en manifesteren in hulpverlening aan in armoede verkerende bewoners in Oost-Europese landen en anderzijds juist nu het accent leggen aan support voor het door oorlogsgeweld getroffen Oekraïne. De stichtingen Onderlinge zorg Oekraïne (OZO), Kom over en Help en het Doopsgezind wereldwerk/Multiply - met een link naar de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp - hebben met hun medewerkers – gezamenlijk de schouders gezet onder het uniek muzikaal project waaraan vier gerenommeerde musici belangeloos hun medewerking verlenen. 

Door Jaap Ruizeveld

Dat zijn dr. Hanna Manokina uit Kiev (Oekraïne), componiste, piano- en muzieklerares en fluitist Thijs van Leer. Zij treden samen op met harpiste Joline Sperling en Tabea Lanzke (blokfluitiste). De kerkzaal aan de Dorpstienden is vanaf 19.00 uur geopend. Het Zomerconcert is gratis te bezoeken. Maar giften en donaties en/of een betaling via de scan van de QR-code wordt uiteraard van harte aanbevolen om het - voor goede doelen - ondersteunende werk van genoemde stichtingen mogelijk te maken. Na afloop van het concert kunnen bezoekers bij de uitgang ook een financiële bijdrage in de daar geplaatste ‘melkbus’ stoppen. 

Om welke charitatieve organisaties gaat het bij dit Zomerconcert? 

Stichting OZO 

Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne) verleent al vele jaren hulp in het westelijk deel van Oekraïne. De stichting is eind vorige eeuw opgericht vanuit een vriendengroep die betrokken was bij toenmalige goederentransporten naar Hongarije en Oekraïne. De nood was hoog, vooral bij oudere inwoners. Met steun van donateurs, voornamelijk van Goeree-Overflakkee, kon er in Nagydobrony zelfs een bejaardenhuis worden gebouwd met de naam Rehoboth. Een dertigtal ouderen woont hier nu onder professionele begeleiding. Ook voor de plaatselijke opvang van straatkinderen en aan het uitdelen van voedselpakketten aan de allerarmste gezinnen, wordt zorggedragen. Er worden via kerken bijbels verspreid en er wordt een boerderij geëxploiteerd. Een deel van de opbrengst daarvan wordt besteed aan hulpverleningswerk. 

Steun allerarmsten

Hoewel het werkveld van Stichting OZO op dit moment niet in het oorlogsgebied van Oekraïne ligt, zijn de gevolgen van de strijd ook daar voelbaar. Duizenden vluchtelingen uit de oostelijke regio zijn naar het westen gevlucht en zij moeten worden opgevangen en aan voedsel worden geholpen. Daarnaast zijn de prijzen voor gas, brandstof en hout sterk gestegen en is er in winkels nauwelijks voorraad. Omdat ook veel mensen naar het buitenland zijn gevlucht zijn oudere bewoners en mensen met een handicap min of meer alleen achtergebleven. Daarom is de hulp van Stichting OZO broodnodig. Enkele keren per jaar, in deze oorlogstijd frequenter, worden er werkbezoeken gebracht waarbij medisch materiaal en voedingsmiddelen worden meegenomen. Stichting OZO streeft ernaar om zoveel mogelijk goederen in het gebied zelf aan te schaffen, zodat men daar de projecten draaiend kan houden. Op deze manier kunnen OZO-medewerkers in Oekraïne hen ook zelf de verantwoording (leren) dragen. 

Kom over en Help (KOEH)

De Stichting Kom over en Help heeft als missie om samen met lokale partnerorganisaties voor mensen in armoede mogelijkheden te scheppen om een waardig bestaan te kunnen opbouwen. Daarbij heeft de stichting oog voor alle aspecten van het mens-zijn. Op dit moment werkt Kom over en Help samen met anderen organisaties om hulp en ondersteuning te bieden aan hulpbehoevenden in Oekraïne. 

Brede opzet

Maar de inzet van KOEH is veel breder omdat bijvoorbeeld in delen van Oekraïne gezinnen onder het bestaansminimum leven en ook slecht toegang hebben tot het zorgstelsel. Dit leidt tot gedragsproblemen bij kinderen en een achterstand in hun ontwikkeling, wat weer gevolgen heeft voor hun toekomst. Wanneer zij volwassen zijn, zullen veel van deze kwetsbare kinderen moeilijkheden ondervinden om zelf een gezin te stichten en te onderhouden. Om deze spiraal te doorbreken zijn deze kinderen in projecten in Oekraïne welkom in dagopvangcentra. Hier krijgen zij een warme en voedzame maaltijd, worden ze geholpen bij hun huiswerk, krijgen ze liefde en aandacht en wordt hun verteld over de Bijbel. De kinderen worden gemotiveerd om aan hun toekomst te werken. In feite is het dagopvangcentrum hun tweede thuis.

Oost-Europa

Stichting Kom over en Help zet zich overigens voor al haar projecten in de Oost-Europese werkgebieden in de landen Albanië, Armenië, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Oezbekistan in op educatie, inkomsten genererende activiteiten en maatschappelijke zorg. De Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp werkt al vele jaren - vanaf 1989 - samen met de stichting. Zo werd aanvankelijk kleding ingezameld en met transporten overgebracht naar de gemeente Tjerkassi in Oekraïne en er werd financiële support gegeven via collectegelden bij kerkelijke activiteiten en zangavonden. Tegenwoordig gaat de ingezamelde kleding vanuit Ouddorp via de stichting KOEH naar een sorteercentrum en vandaar naar verkooppunten in Oost-Europa. Dit is een ander systeem, maar wel een hedendaags systeem. “Onze kleding wordt dan weer gedragen en van de opbrengst kan de stichting haar ondersteunende hulpactiviteiten uitvoeren”, geeft de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp aan.

Doopsgezind Wereldwerk/ Multiply

Doopsgezind Wereldwerk heeft haar bankrekening opengesteld voor giften, waarmee de hulpverlening vorm kan worden gegeven. Dit verloopt voor een belangrijk deel via Multiply Europe. Dit is een hulpwerk-en zendingsorganisatie van de Mennonite Brethren in Noord-Amerika en Europa. Deze organisatie heeft een groot netwerk met betrouwbare lokale partners. Maar door de oorlog in delen van Oekraïne is dit geen gemakkelijke opgave. De hulp is in drie items ingedeeld: geld, hulpgoederen en opvang van vluchtelingen.