Afbeelding

Examens Hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland

Algemeen

OUDE-TONGE - Van 29 juni tot en met 2 juli zijn er examens gehouden bij Hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland. De examens hebben voor het eerst plaatsgevonden bij sportschool Dynamic Motion te Oude-Tonge. 

Voorheen trainde de Hapkidovereniging in sportschool TotalBody Health Centre te Stad aan het Haringvliet, die eind 2021 is gestopt. Zodoende traint de vereniging sinds januari 2022 bij Dynamic Motion. “De leden hebben een mooi examen laten zien. De energie en het enthousiasme spatte ervan af. De warmte maakte het extra pittig, maar dat mocht de pret niet drukken”, aldus Jinmu Kwam. “Voor sommigen was het het eerste examen, wat dan ook een nulmeting betreft. Voor anderen was het al het tweede of derde examen. Hierbij kun je het niveau van dit examen vergelijken met voorgaande examens. We zagen dan ook dat het niveau in de tussentijd omhoog is gegaan. Ook leuk om te zien is het niveauverschil tussen de beginnende studenten en de al wat gevorderde studenten, wat uiteraard een goed teken is.”

Het examen begon met een warming up, gevolgd door een vaste serie trap- en stoottechnieken. Vervolgens lieten de leden zien hoe goed ze de valbreektechnieken beheersen. Het niveau lag volgens de vereniging erg hoog. Daarna moesten de kandidaten hun hosinsul technieken (zelfverdedigingstechnieken) laten zien. Dit zijn voornamelijk losmaaktechnieken, pols- elleboog- en schouderklemmen, gevolgd door een zogenaamde afmaaktechniek, in de zin van het op de grond controleren en of uitschakelen van de tegenstander. De kandidaten hebben laten zien dat dit op allerlei manieren kan worden uitgevoerd.

Naast het feit dat de zelfverdedigingstechnieken technisch goed werden uitgevoerd, stond de tegenstander ook vaak uit balans. Dat is een van de vereisten om te zorgen dat je zo weinig mogelijk kracht hoeft te gebruiken om een techniek uit te kunnen voeren. Het examen werd afgesloten met het lopen van een of meerdere poomsae’s (per band 1 poomsae). Een poomsae is een loopvorm waarin zowel blok- als stoot- als trap- als verdedigings- als afmaaktechnieken in voorkomen. De gelopen poomsae’s zagen er, zowel in stijl als in techniek, erg netjes uit, aldus Jinmu Kwan.

Hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland feliciteert Alex Melissant, Ineke de Looze, Dirk Kroesbeek en Ryan van Dijk met het behalen van de witte band met zwarte slip. Walter van den Hil, Marijn van den Hil, Pieter van den Hil en Lodewijk Pelgrim worden gefeliciteerd met het behalen van de groene band. Voor Mat Kneepkens en Lowie van Eck zijn er gelukwensen vanwege het behalen van de blauwe band.