Piet Westhoeve (links) samen met Mieke Hameeteman, Ineke Erkelens en Tabea Lanzke (Foto: Jaap Ruizeveld).
Piet Westhoeve (links) samen met Mieke Hameeteman, Ineke Erkelens en Tabea Lanzke (Foto: Jaap Ruizeveld).

Kerkorganist Piet Westhoeve neemt afscheid van Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp

OUDDORP - Afgelopen zondag nam de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp afscheid van organist/pianist Piet Westhoeve. Dat gebeurde in een bijzondere eredienst waarin ds. Johannes Smink (emeritus predikant uit Zierikzee) voorging en Ineke Erkelens, Tabea Lanzke en het jeugdige talent Mieke Hameeteman samen met Piet Westhoeve voor de muzikale begeleiding zorgden. 'Zing een nieuw lied voor de Heer' was leidraad in de dienst.

Door Jaap Ruizeveld

Ruim 26 jaar verzorgde Westhoeve bij de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp bijna wekelijks alleen, maar ook veelvuldig samen met andere musici, als organist/pianist de begeleiding van de zondagse kerkdiensten. Dat niet alleen. Ook bij uitvaart- en huwelijksdiensten en andere samenkomsten wist Westhoeve met passende muzikale en persoonlijke benadering bij te dragen aan de sfeer van het bijzondere moment. Na een afscheid eerder deze maand in de Exodus Gemeente in Sommelsdijk was er nu het afscheid in Ouddorp. Westhoeve zet als kerkorganist nu een punt achter dit onderdeel van zijn werkzaam leven, dat zich over een periode van 50 jaar uitstrekt. "Na een halve eeuw en ongeveer 2500 kerkdiensten verder is het welletjes geweest." Maar als het dringend nodig is kan er nog wel een keer een beroep op hem worden gedaan, gaf hij aan.

Talrijke kerken

Piet Westhoeve zat als kind bij vader Jaap op de orgelbank in de kerk in Goedereede en kreeg het orgelspel als het ware met de paplepel ingegoten. Vele jaren van orgel- en pianolessen volgden, zowel op het eiland als daarbuiten. In 1972 werd hij gevraagd een keer in te vallen bij een dienst in de Gereformeerde Kerk in Ouddorp. Het was de periode waarin de kerk werd verbouwd en diensten plaatsvonden in het toenmalige Verenigingsgebouw aan de Stationsweg. Het contact beviel wederzijds. Piet was toen een tijd organist naast Bram Akershoek. Er kwamen diensten bij in de Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven, en onder meer in Nieuw-Helvoet en de Hervormde Kerk in Dirksland, waar hij naast Krijn Kieviet het Künckel-orgel bespeelde. Inmiddels studeerde hij orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Midden jaren negentig van de vorige eeuw kwam de Doopsgezinde Kerk in Ouddorp in beeld. Zijn eerste dienst was in 1996, dus nu -juni 2022- al 26 jaar geleden. Vanaf 2015 kwam daar ook nog de Exoduskerk bij.

Internationaal

Maar ook buiten het eiland plaatste Piet Westhoeve zich als virtuoos organist in de schijnwerpers. Zo begeleidde hij onder andere diensten in de Grote Kerk in Dordrecht, de Oude Kerk in Delft, de Nieuwe Kerk in Middelburg en de Laurenskerk in Rotterdam. Daar bleef het niet bij. Internationaal maakte hij als organist faam in de Friezenkerk in Rome en de Evangelisch Lutherse Kerk in Biebesheim am Rhein. In de bijzondere eredienst in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp werd Piet Westhoeve namens de kerkenraad toegesproken door John Oerlemans en door Ineke Erkelens met wie Piet in de loop der jaren vele erediensten samen (orgel en piano) muzikaal begeleidden. Dankwoorden waarin doorklonk dat men zijn inbreng heel erg heeft gewaardeerd en dat men de kwaliteiten van deze gelouterde musicus zal missen.