Een tekening van Leo Gootjes. Afgebeeld is zijn vrouw die sokken aan het stoppen is.
Een tekening van Leo Gootjes. Afgebeeld is zijn vrouw die sokken aan het stoppen is.

Expositie Melissantse schilder en tekenaar Leo Gootjes in de maak

MELISSANT - In de rooms-katholieke kapel te Melissant is later dit jaar een kleine expositie te zien van de schilder en tekenaar Leo Gootjes, die in 1918 in het dorp ter wereld kwam en opgroeide.

Initiatiefnemer Jan van Harberden heeft al de nodige schilderijen en tekeningen verzameld om tentoon te stellen op Open Monumentendag, zaterdag 10 september. Hij raakte geboeid door de kunstenaar uit Melissant nadat hij een schilderij had gekocht van Herman Veger en erachter kwam dat Veger en Gootjes samen exposeerden in Rotterdam. Dat was kort na de Tweede Wereldoorlog. Van Harberden ging zich verdiepen in de levensgeschiedenis van Gootjes, onder andere via contact met diens zoon Theo. Ook kocht hij een aantal tekeningen van de Melissantse schilder.

Gootjes, zoon van een lantaarnopsteker en onbezoldigd veldwachter, groeide op aan de Molendijk. Als rooms-katholieke jongeman ging hij naar het kleinseminarie in Heemstede. Later, na het overlijden van zijn moeder, brak hij die opleiding af en sloot hij zich aan bij een groep jonge kunstenaars in Brabant. Vervolgens kwam hij terecht in Rotterdam. Daar stichtte hij een gezin. Leo Gootjes maakte schilderijen en tekeningen, maar kon van de inkomsten daarvan niet rondkomen. Daarom deed hij ook ander werk, zoals het geven van lessen tekenen en handvaardigheid op een LOM-school.

Oproep

Om de expositie mogelijk nog te vervolmaken, is Jan van Harberden op zoek naar extra werken van Leo Gootjes en meer informatie over zijn leven. Lezers die hem kunnen helpen, kunnen contact met hem opnemen. Telefoon 0187-601619 of (’s avonds) 602525.