De overhandiging van de cheque in speeltuin De Flierefluiter naast de Victoriahal (Foto: Kees van Rixoort).
De overhandiging van de cheque in speeltuin De Flierefluiter naast de Victoriahal (Foto: Kees van Rixoort).

Oekraïense taalklas in Dirksland verblijd met gift Klein Grondbezit

DIRKSLAND – Vogelhuisjes, augurken, advocaat… Er ging van alles over de spreekwoordelijke toonbank tijdens de kindermiddag van volkstuinvereniging Klein Grondbezit. De opbrengst, 200 euro, kreeg een mooie bestemming: het schooltje voor Oekraïense kinderen in de Victoriahal te Dirksland. Afgelopen vrijdagochtend 24 juni overhandigden Joop van Gulik en Peter Jelier van Klein Grondbezit een cheque. Daar wilden de dertig Oekraïense kinderen wel even voor uit de les komen…

Door Kees van Rixoort

Klein Grondbezit vierde dit jaar het honderdjarig bestaan. Naast een feestavond organiseerde de vereniging een middag voor kinderen op het volkstuinencomplex. Die middag, zaterdag 11 juni, bleek een schot in de roos. Ongeveer honderdtwintig kinderen bezochten het complex om mee te doen aan allerlei creatieve, educatieve en gezellige activiteiten.
Ook de Oekraïense kinderen die tijdelijk in Dirksland wonen, waren aanwezig op de kindermiddag. De zoektocht van Klein Grondbezit om de opbrengst van die feestelijke middag een goede bestemming te geven, was dan ook vrij kort. Het goede doel ligt bovendien min of meer naast de volkstuinen: de taalklas voor Oekraïense kinderen in de Victoriahal.

Twee klassen

De taalklas is bedoeld voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Jongere kinderen bezoeken de basisscholen en kinderen vanaf 11 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas in Middelharnis. In de Victoriahal komen dertig kinderen vijf dagen per week naar school. Er is één lokaal met twee klassen.
De kinderen krijgen les van drie landgenoten – een psycholoog/docent, een accountant en een docent Engels – en een aantal Nederlandse docenten. ’s Ochtends staan er onder andere lessen Oekraïens, schrijven, Engels en Nederlands op het programma. In de middaguren gaan de kinderen aan de slag met handvaardigheid, sport, muziek en robotica.

Tot rust komen

De lessen zijn belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het dat deze kinderen zich veilig voelen, dat ze tot rust komen en de ellende van de oorlog even achter zich kunnen laten. Dat vloeit voort uit de visie van de taalklas, die in korte tijd uit de grond is gestampt door de basisscholen op Goeree-Overflakkee en de gemeente. Op 22 maart vond het eerste overleg plaats om een schooltje voor de kinderen van Oekraïense vluchtelingen op te zetten en op 4 april was de eerste schooldag in de Victoriahal…
De kinderen bezoeken de lessen tot de zomervakantie. Hoe het vervolg eruitziet, is nog niet bekend. Blijft de taalklas of gaan de Oekraïense kinderen naar de reguliere basisscholen? Die vraag is op dit moment niet te beantwoorden. En dat geldt ook voor de vraag hoelang de oorlog in Oekraïne duurt en dus hoelang de vluchtelingen een tijdelijk verblijf elders nodig hebben.
De werkgroep die zich met de taalklas bezighoudt is blij met de cheque van Klein Grondbezit. Het geld gaat naar spullen voor de handvaardigheidslessen en een herinneringsboekje dat de kinderen ontvangen als ze het schooltje verlaten.