Column: Natuurmonumensen

Voor corona was het gemeengoed: de midzomernachtloop die we organiseerden in een van onze natuurgebieden op Goeree-Overflakkee. Maar door de pandemie met lockdowns tot gevolg was dit niet meer zo vanzelfsprekend. Dus stonden we twee keer op het punt om het te gaan organiseren en moesten we het door de geldende maatregelen toch afblazen.

Wat een verademing was het dan ook dat het dit jaar stabiel bleef en er geen restricties op evenementen gelegd werden. Dat deed ons besluiten om onze loop tijdens de kortste nacht van het jaar weer te organiseren in de Duinen van Goeree. Een 6 kilometer lange wandeltocht over verhard pad, door duinen, langs bos en over het strand. Dankzij de vrijwilligers kregen de deelnemers onderweg meer te horen over het gebied, wat je hier zoal kunt aantreffen aan dieren; vleermuizen, reeën en zeehonden, wat het donker met je zintuigen doet en het verhaal achter de Kwade Hoek en de vuurtoren van Ouddorp. Een belevingstocht pur sang!

Met overdag tropische temperaturen wakkerde de wind naarmate het later werd steeds meer aan. Bij het opbouwen moesten we de vlaggen goed vastzetten en ook het vuurtje op het strand anders regelen. Het koelde ook hard af. Dit jaar mochten we onze start en einde vanuit het strandtheater Houten Kaap organiseren. Heel fijn om hier droog en beschut te zitten met voorzieningen bij de hand.

Bijna 100 deelnemers hebben we een mooie beleving kunnen geven met dit evenement. De mensen kwamen uit het hele land en waren vooral benieuwd hoe de Midzomernachtwandeling in dit gebied zou zijn. De vrijwilligers hebben hen met open armen ontvangen en hun kennis over het gebied en de natuur weer verder aangevuld. Tijdens mijn ronde langs de vertelpunten trof ik vele enthousiaste deelnemers aan, vleermuizen die nog net wat muggen vingen, een opgeschrikte watersnip en wat reeën die vanuit de beschutting de wandelaars in de gaten hielden.

Wat een fijn gegeven dat we dit weer konden organiseren voor natuurmensen, door natuurmensen. Ontzettend trots op het vrijwilligersteam dat we dit samen weer voor elkaar hebben gebokst en een onvergetelijke natuurervaring konden neerzetten. Een dikke pluim voor deze toppers van natuurmensen!