Linksboven (liggend maken)
Linksboven (liggend maken)

Schermutselingen in Goeree

GOEDEREEDE - De Goereese Portdagen trokken afgelopen weekend flink wat bezoekers naar Goedereede. De stad toonde zaterdag nog maar eens haar rijke historie met een van de hoogtepunten in het programma: het rammeien van de poort.

De strijd tussen de watergeuzen en de Spanjaarden werd op een vermakelijk manier nagespeeld om te herdenken dat de geuzen Goedereede 450 jaar geleden heroverden op de Spanjaarden. De kanonnen bulderden, wat hier en daar flinke schrikmomenten opleverde bij het publiek. De strijd op het water werd gevolgd door het hoogtepunt: de watergeuzen die de poort eruit ‘rammeiden’, oftewel met de stormram eruit beukten. Na twee mislukte pogingen bleek het in brand steken van de poort het laatste zetje om de poort luidkeels open te beuken, de Spanjaarden te verslaan in een schermutseling op de brug, waarna het glas werd geheven op de overwinning.

Tussen al het krijgsgeweld door konden de bezoekers kijken bij verschillende kramen met onder meer oude ambachten. De Portdagen werden afgesloten met verschillende muzikale optredens. (Foto's links- en rechtsboven en linksonder: Janneke Klok Fotografie, foto rechtsonder: Annemarie Vermaat)

Rechtsboven
Linksonder
Rechtsonder