Tegenwind

Doe ik in de auto op weg naar de Haringvlietbrug altijd mijn zonneklep naar beneden om niet te zien hoe daar het landschap door een woud van windturbines verhakseld wordt en ’s nachts verandert in een red-light area, zo doe ik dat nu ook op weg naar Goedereede. Tussen Dirksland en Stellendam laat B.V. Kroningswind namelijk 19 windmolens verrijzen met een maximale hoogte van 150 meter. 

Leek het gezicht op een monumentale stee aan de Kraaijerdijk tot voor kort nog een achttiende-eeuws schilderij, nu bestaat er geen twijfel meer: we leven in 2022. Tijdens 171 (!) transporten met een ‘convoi exceptionnel’ van ronkende diepladers (op diesel) zijn alle onderdelen aangevoerd. Een vijftal turbines mocht zelfs in het natuurgebied de Zuiderdiepgorzen geplaatst worden. Weliswaar voor maar 25 jaar (oeps, ik ben 67). Vanuit vogelobservatorium 'Tij' kan je dan ook naast tureluurs, talloze turbines zien die de rust uit de polder draaien. Geen verrekijker nodig.

Zaterdag 14 mei organiseerde B.V. Kroningswind een informatiedag. Tijdens die dag konden bezoekers deelnemen aan de Kroningsquiz. Zij moesten, aan de hand van foto’s, raden welke dieren er (nog, A.K.) in het gebied van het windpark leven. De gelukkige winnaar kreeg zowaar een vergrote afbeelding van een zeearend! Gedachtig aan de zeearend die pas bij Zeewolde gekliefd onder een windmolen werd aangetroffen, bleek tot mijn verbazing de foto voor de prijswinnaar niet uit twee delen te bestaan. 

Daar de molens 80 MW kunnen leveren, vermoed ik dat er ook nog wel een twintigtal op het Ouddorpse strand geplaatst gaan worden. Bijkomend voordeel, zo zal ongetwijfeld aangevoerd worden: de slagschaduw verkleint de kans op zonnebrand.