De jeugdraad van de dorpsraad Ooltgensplaat.
De jeugdraad van de dorpsraad Ooltgensplaat.

Jeugdraad Ooltgensplaat ijvert voor een skatebaan

OOLTGENSPLAAT - Weer honderd euro erbij. De bankbiljetten en munten stromen binnen bij de jeugdraad van de dorpsraad Ooltgensplaat. De leden hebben al dat geld zelf verdiend, met klusjes als auto’s wassen, lege flessen inzamelen en in de tuin werken. Het ingezamelde bedrag -253 euro nu- is een beginnetje. Als er uiteindelijk geld genoeg is willen Toby, Sepp, Yason, Claire, Evy, Bas, Sep, Jonas en Tjibbe een grote wens in vervulling laten gaan: een skatebaan in het dorp.

Door Kees van Rixoort

De skatebaan, dat is het onderwerp waarmee de jeugdraad zich nu vooral bezighoudt. In Ooltgensplaat is grote behoefte aan zo’n voorziening. Sep: "Als je wilt skaten, moet je naar een ander dorp. Naar Middelharnis, of Achthuizen. We willen graag in ons dorp skaten." In april kwam de jeugdraad voor het eerst bij elkaar en de skatebaan is wens nummer één. Tijdens de eerste brainstormsessie – met disco – kwamen ook andere ideeën naar voren, zoals een pannakooi en extra speelfaciliteiten.

Handtekeningen

Maar nu draait dus bijna alles om het realiseren van een skatebaan. Een schets is al gemaakt, samen met Tim, een skater uit het dorp. En ook de voorwaarden staan al op papier: de skatebaan moet onder andere hufterproof, glad, geluiddempend en duurzaam zijn.

De jeugdraad presenteerde het plan tijdens de Lentefair. Dat leverde al meteen ruim 152 euro op. En een flink aantal handtekeningen om het initiatief te ondersteunen. Maar de kinderen willen meer handtekeningen inzamelen. Hoe meer hoe beter, want dan kunnen ze aan de gemeente laten zien dat er draagvlak voor een skatebaan is in het dorp.

Vanavond, het is dinsdag 14 juni, vergadert de jeugdraad in ’t Centrum. De kinderen hebben het over het verspreiden van een flyer en over de handtekeningenactie. Welke straten neem jij? En ze hebben het over het geld. Tja, er is best veel nodig. We moeten op zoek naar sponsors en misschien wel een actie organiseren. En natuurlijk klusjes blijven doen…

Leuk en cool 

De jeugdraad is op initiatief van de dorpsraad Ooltgensplaat opgericht. “We willen de jeugd een stem geven. Daarmee vergroten we het draagvlak onder jongeren en bereiken we een groter publiek”, zegt Adriaantje van Enthoven, lid van de dorpsraad en begeleidster van de jeugdraad.

De werving van leden voor de jeugdraad ging voorspoedig. Oproepen in Hart voor de Plaet, de informatiekrant van de dorpsraad, en op Facebook én via de basisscholen leverden een raad met in totaal negen leden op. Ze zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Later hoopt de dorpsraad dat ook jongeren tot 20 jaar zich aansluiten bij de jeugdraad.

Mooi dat je kunt meepraten over wat er in je dorp zou moeten komen, vinden de kinderen. Lid zijn van de jeugdraad is leuk en cool, zeggen ze bijna tegelijkertijd.