Het jubileum- en afscheidsconcert van Amicitia (Foto: Dick Verhage).
Het jubileum- en afscheidsconcert van Amicitia (Foto: Dick Verhage).

101-jarige fanfare Amicitia scoort met afscheidsconcert vol symboliek

DIRKSLAND - Zelfs het weer leek dubbele gevoelens te hebben bij het optreden van Amicitia. Toen het jubileum- en afscheidsconcert van de Dirkslandse muziekvereniging zaterdagavond van start ging was de atmosfeer warm tot heet. Na afloop, slechts luttele uren later, voelde het koel aan en woei er een frisse wind over Klein Parijs.

Muziekvereniging Amicitia bestond in 2021 honderd jaar. Het eeuwfeest kon toen niet doorgaan vanwege coronabeperkingen. Dan maar een jaar uitstellen... Dat het jubileumconcert tevens het afscheidsconcert zou zijn, was op dat moment nog niet te bevroeden. Recent viel echter het besluit om de vereniging op te heffen.

Het dubbel gouden feest, zaterdagavond in de Victoriahal te Dirksland, had dus een donker randje. Veel bezoekers zullen dubbele gevoelens hebben gehad. En veel bezoekers waren er. In de volle fraai aangeklede concertzaal moesten extra aangesleepte stoelen ervoor zorgen dat alle belangstellenden het concert konden bijwonen.

Niet te vrolijk…

De passie spatte eraf toen jeugdorkest Amicita4Talents het concert aftrapte met ‘Eye of the Tiger’. Het allerjongste talent – sommige muzikanten hadden net twee maanden les achter de rug – stal de harten van het publiek en de slagwerkgroep liet horen wat dynamische ritmiek is.

De fanfare pakte uit met een stuk dat speciaal voor het jubileum was geschreven: ‘The History of Dirckxlant’. Ivo Kouwenhoven, die tussen 1997 en 2007 dirigent was van Amicitia, schreef het stuk en fungeerde ook als presentator van de avond. Vol symboliek waren de vertolkingen van ‘Memories of you’ en ‘The Blues Factory’. Bij het laatstgenoemde stuk kreeg het publiek de opdracht ‘Sing the Blues’ te zingen. Niet te vrolijk, maar een beetje depri… Het slotstuk van het concert – de laatste klanken van Amicitia – was de Sinatra-kraker ‘My Way’.

Veiling

Tussen het musiceren door hield de vereniging een veiling. Een bugel, een trombone, een witte pet, een besbas zonder mondstuk, paraplu’s, hoofddeksels van majorettes, een signaaltrompet, een rode plastic trompet – ze gingen allemaal per opbod naar de hoogste bieder. Ook wethouder Berend Jan Bruggeman, die het gemeentebestuur vertegenwoordigde tijdens het concert, ging met een instrument naar huis.

Bij elkaar leverde de veiling 1100 euro op. Een bedrag dat bestemd is voor het spelen van muziek op de kinderafdeling van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Kinderarts Marieke Bax was in de Victoriahal aanwezig om de cheque aan het eind van de muzikale avond in ontvangst te nemen.

De afterparty moest toen nog beginnen. Het was de bedoeling er een feestje van te maken, maar er zal behalve gelachen ook wel een traantje zijn weggepinkt.