Afbeelding

Bewoners helpen elkaar op 'Ooltgensplaat doet'

OOLTGENSPLAAT - Een boodschap doen, stofzuigen, een ritje maken naar de dokter of het ziekenhuis, snoeien in de tuin, de administratie op orde brengen. Veel mensen kunnen wel een helpende hand gebruiken. Of een beetje gezelligheid. Gelukkig zijn er ook veel mensen die willen helpen of zin hebben om langs te komen voor een kopje koffie en een praatje. Er gebeurt al van alles. Toch is er extra aandacht nodig voor het belang van onderlinge hulp, de handen uit de mouwen steken voor elkaar. Daarom is het op zaterdag 17 september 'Ooltgensplaat doet'.

Door Kees van Rixoort

'Ooltgensplaat doet', een NLdoet op dorpsschaal, is een initiatief van de dorpsraad en het Diaconaal Platform. In het platform werken drie kerken samen: de hervormde, de gereformeerde en de hersteld hervormde. "Doel van het Diaconaal Platform is het bieden van incidentele hulp", zegt Ada Vroegindeweij, één van de coördinatoren van het team. "Dus geen structurele hulp. Er komt een eind aan, ook aan acht weken stofzuigen voor iemand die dat tijdelijk niet kan. Het platform werkt voor iedereen. Dat is algemeen bekend, maar toch maken bewoners er te weinig gebruik van. De vraag om hulp mag best groeien. En het aantal vrijwilligers ook."

Onderlinge hulp, de handen uit de mouwen steken voor elkaar: op dit thema hebben het Diaconaal Platform en de dorpsraad van Ooltgensplaat elkaar gevonden. Ellen van Rossum van de dorpsraad schetst het belang: "We hebben te maken met vergrijzing. Mensen blijven langer thuis wonen. De druk op de zorg, vrijwilligers en mantelzorgers wordt groter. Je ziet meer eenzaamheid ontstaan. Alles bij elkaar maakt het tot een grote uitdaging. Gezien deze ontwikkelingen willen we benadrukken dat zorg voor elkaar nodig is en steeds belangrijker wordt. Én leuk is."

Daarom staat het dorp op 17 september in het teken van 'Ooltgensplaat doet'. Vooraf gaan de dorpsraad en het Diaconaal Platform hulpvragen verzamelen en vrijwilligers activeren in het dorp. En op de dag zelf moet het in Ooltgensplaat bruisen van bewoners die klusjes doen of eens bij een ander op bezoek gaan om samen een kopje koffie te drinken.

Leefbaarheid

Ada Vroegindeweij en Ellen van Rossum benadrukken dat het sociale aspect van 'Ooltgensplaat doet', naast de praktische ondersteuning, ook heel belangrijk is. "We doen dit vanuit het idee dat we een verantwoordelijkheid hebben voor elkaar. Dat we onze blik naar buiten richten, dat we er in het dorp voor elkaar zijn. Zodat mensen op hun oude dag en mensen die minder mobiel zijn met plezier in Ooltgensplaat kunnen blijven wonen. Dat is een basis voor de leefbaarheid."

Over de verdere invulling van 'Ooltgensplaat doet' volgen later meer details. Wie wil reageren, kan dat doen via e-mail: info@dorpsraadooltgensplaat.nl