Hanna Manokina
Hanna Manokina

Zomerconcert in Ouddorp voor ondersteuning en zorg Oekraïne

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wat begon in een gesprek tussen Roel Mostert en Annelies Snijders na afloop van het Vredesconcert van de Muziekschool in Middelharnis, is met support van de stichtingen Onderlinge zorg Oekraïne (OZO), Kom over en Help en het Doopsgezind wereldwerk/Multiply - samen met hun medewerkers - uitgegroeid tot de organisatie van een bijzonder Zomerconcert op zaterdagavond 9 juli om 19.30 uur in de kerk van de Doopsgezinde gemeente Ouddorp aan de Dorpstienden.

Door Jaap Ruizeveld

De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. Het concert is gratis te bezoeken. Giften en donaties of een betaling via de scan van de QR-code wordt van harte aanbevolen om het -voor goede doelen- ondersteunende werk van genoemde stichtingen mogelijk te maken. Aan het concert verlenen componiste, piano-en muzieklerares dr. Hanna Manokina uit Kiev (Oekraïne) en de bekende fluitist, pianist en zanger Thijs van Leer belangeloos hun medewerking, samen met harpiste Joline Sperling en Tabea Lanzke (blokfluitiste). 

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is dr. Hanna Manokina met haar 6-jarig dochtertje, met achterlating van man en vader, naar Nederland gekomen. Met als belangrijkste in haar koffer bladmuziek en de viool van het al talentvolle dochtertje Solomiia. Zij verblijven sindsdien in de Geldershof in Dirksland. Er zijn met Hanna Manokina op Goeree-Overflakkee al snel allerlei muzikale contacten tot stand gekomen. Zo wordt daarbij onderling enkele keren in de week geoefend en op vrijdag 1 juli zal Hanna met haar dochtertje optreden op het open podium bij het Havenconcert in Goedereede. Eerder verleende zij al haar medewerking aan de uitvoering van de Muziekschool in het Diekhuus. Hanna is onder meer winnares van de Victor Kosenko Prize (2020) en haar composities zijn op internationale festivals gepresenteerd.

Thijs van Leer (1948) is in Nederland het meest bekend als fluitist en pianist, maar hij is daarnaast ook zanger, muziekleraar en bandleider met een indrukwekkend repertoire. Als waardering voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur ontving Thijs in 2021 de BUMA Lifetime Archievement Award terwijl hij al eerder een Edison, de Nederlandse Exportprijs en een Zilveren Harp kreeg toegekend. 

Harpiste Joline Sperling (20) begon op achtjarige leeftijd met blokfluit spelen, maar de harp bleef haar grote droom. Op elfjarige leeftijd kreeg ze les van Ghislaine Voorrecht, harpdocente bij het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Van 2018 tot 2020 volgde ze de vooropleiding Klassieke Harp aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarna ze de bachelor Klassieke Harp startte bij Ernestine Stoop. Joline trad op met dwarsfluitist Thijs van Leer en speelde in het Zuid-Hollands Symfonieorkest. In 2016 won zij de Rabobank Jong Talent prijs.

Tabea Lanzke is geboren in Duitsland, maar woont inmiddels al een aantal jaren in Ouddorp. Al een groot aantal jaren levert zij bijdragen aan muzikale ondersteuning bij kerkdiensten en kerkelijke evenementen in Duitsland en Nederland.

Thijs van Leer.
Joline Sperling.
Tabeau Lanzke.