Afbeelding

Sporthal Oude-Tonge weer (bijna) klaar voor de toekomst

OUDE-TONGE - Momenteel wordt er hard gewerkt om de sporthal in Oude-Tonge van een nieuw dak te voorzien. Geen eenvoudig klusje, want door de halfronde vorm vergt het net wat meer expertise dan een regulier dak. De werkzaamheden zijn nodig omdat er op verschillende plaatsen lekkage was ontstaan. In de afgelopen jaren zijn er al diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd, maar vanwege de bruikbaarheid en de veiligheid heeft de gemeente besloten om het gehele dak te vervangen. Als dit klaar is, zijn gebruikers en bezoekers weer jarenlang verzekerd van een prachtige sportaccommodatie.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De sporthal werd in november 1967 opgeleverd. Zeker voor die tijd een bijzondere accommodatie. Het betreft een zogenaamde pellikaanhal (genoemd naar de bouwer, de heer Pellikaan) van 33 bij 50 meter, voorzien van een prachtige parketvloer en destijds voorzien van een halfrond dak met glazen panelen. In 2000 werden deze vervangen door een kunststof dak. De afgelopen jaren ontstonden er echter lekkages op diverse plaatsen. Een dakbedekkingsbedrijf stelde hiervoor een advies op, waaruit bleek dat vervanging van het dak noodzakelijk is. Voor het nieuwe dak wordt een zelfde kunststof dakbedekking gebruikt. Het werk wordt inmiddels uitgevoerd door een gecertificeerde en ervaren dakdekker en zal zo’n 10 tot 12 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. De gebruikers van de sporthal, met name de basisscholen en een aantal verenigingen, kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik blijven maken van de ruimte.

Verduurzamen

Niet alleen het dak wordt vervangen, maar ook de isolatie. "Hiervoor wordt lichter isolatiemateriaal gebruikt met een beter isolerende waarde", laat de gemeente desgevraagd weten. "Nu is het zo dat de dakisolatie op sommige plaatsen werkt als een spons. De isolatie houdt water vast. Dat was niet goed, omdat ook de belasting van het dak daardoor steeds groter werd. Daarnaast zal ook de bestaande luchtbehandelingsinstallatie van de sporthal worden vervangen door twee nieuwe installaties met een hoog rendement warmteterugwinning. Die installaties komen samen met een CO2-regeling die, op basis van de bezetting in de hal, kijkt naar wat er nodig is. Kleedruimten en natte ruimtes worden hierbij ook gelijk mee genomen. Daarnaast zal de verlichting in de sporthal worden vervangen door ledverlichting." 

Toekomst

De dakdekker heeft vervanging van de dakbedekking en isolatie begroot op circa 370.000 euro, exclusief BTW. Een behoorlijk bedrag en dat terwijl er enkele jaren geleden nog gesproken werd over het afbreken van de sporthal, omdat deze niet rendabel zou zijn. Dat tij is tot opluchting van de gebruikers gelukkig gekeerd. Sinds 1 januari 2017 wordt het pand, net als zes andere locaties op Goeree-Overflakkee, geëxploiteerd door de Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO). Vier jaar geleden werd het 50-jarig jubileum van de sporthal feestelijk gevierd en nu heeft de gemeente zelfs de portemonnee getrokken om de voorziening weer veilig te stellen voor de komende jaren. "Er is op dit moment geen zicht op een andere accommodatie", luidt de verklaring. "Groot onderhoud aan het dak was nu noodzakelijk om de bruikbaarheid en veiligheid te kunnen garanderen. Oude-Tonge kan de komende jaren dus weer verzekerd zijn van een prachtige en unieke sportaccommodatie. We doen deze investering immers niet voor niets."