Cor van Wijngaarden (Foto: Jaap Ruizeveld).
Cor van Wijngaarden (Foto: Jaap Ruizeveld).

STC ziet met stijgend leerlingental toekomst positief tegemoet

STELLENDAM - "Alle inspanningen en inzet die door het bedrijfsleven, de gemeente en het onderwijs vorig jaar zijn gedaan hebben heel duidelijk vruchten afgeworpen. Wij zijn heel dankbaar dat na het succes van het eerste technisch basisjaar, met 27 inschrijvingen, de lijn zich krachtig voortzet. Voor het nieuwe cursusjaar hebben zich inmiddels al 33 studenten aangemeld, verdeeld over de opleidingen Proces en Maintenance, Zeevaart en Zeevisvaart/visserij en voor individuele omscholingstrajecten."

Door Jaap Ruizeveld

Deze blijdschap vertolkt Cor van Wijngaarden, onderwijsmanager Zuid-West, die behalve in Stellendam bij het STC MBO College / Maritiem & Techniek, ook actief is bij SC Katwijk en in Rotterdam bij Rijn- en Binnenvaart. "De verbreding van het pakket dat wij met ons deskundig en vaardig team op de Stellendamse locatie -als relatief kleine campus- kunnen leveren, is succesvol. Daarbij moet zeker ook de goede samenwerking met de school in Brielle worden aangegeven. En", voegt Van Wijngaarden eraan toe, "met goede support van onze coördinator administratie Katja van den Hoed".

"Met het aan de weg kunnen timmeren met onze opleidingen weten ook steeds meer organisaties en instellingen ons te vinden in de Stellendamse binnenhaven", vervolgt Van Wijngaarden. "Dat geldt niet alleen voor informatieve contacten en het bieden van faciliteiten aan gerelateerde verenigingen en organisaties buiten het eiland, maar zeker speciaal gericht op de maritieme cluster op Goeree-Overflakkee. Uit gesprekken is gebleken dat wij op het gebied van het bedrijfsleven en onderwijs gezamenlijk veel voor elkaar kunnen betekenen en elkaar kunnen versterken. Kijk ook naar het Innovatiecentrum in de buitenhaven. Iets speciaals wordt een pilotproject met Maaskant (scheeps-en jachtbouw). Contacten zijn er al met de marine. Een landelijk ambitieus project waarbij voor technisch personeel een verbinding wordt gelegd met het onderwijs. Zo is de cirkel rond."

Knelpunt

"Willen wij onze jongeren met onze opleidingen behouden en anderen stimuleren voor onze campus in Stellendam te kiezen, dan is er één knelpunt dat flinke aandacht verdient", zegt Van Wijngaarden. "Dat is het OV-vraagstuk. Leerlingen die bijvoorbeeld vanuit Middelharnis naar onze locatie in Stellendam komen en vandaar weer lessen volgen in Brielle, krijgen het nauwelijks voor elkaar om op tijd aanwezig te zijn. Aanvangstijden moeten op de scholen al worden aangepast. Een snellere busverbinding met goede aansluitingen is echt gewenst. Dat speelt ook voor leerlingen die van buiten het eiland komen."