Afbeelding

Rebekka: "Een goede planning is het halve werk"

MELISSANT - Net als Walaa gaat ook de 18-jarige Rebekka van Rossum geneeskunde studeren aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ze rondde haar vwo-examen aan de Prins Maurits met succes af. Het geheim? "Een goede planning is het halve werk." Lachend: "Al moet je je er dan ook wel aan houden." Ze maakte oefenexamens en keek daarna aan welke onderwerpen ze nog meer aandacht moest besteden. "Ik heb er best wel wat tijd ingestoken, want ik wilde het graag goed doen."

Met de zenuwen viel het mee. "Het is net een normale toets, en die heb je al zes jaar gehad. De examens gingen prima, al vond ik Natuurkunde en Wiskunde B wat tegenvallen. Scheikunde viel dan weer mee, terwijl ik daar vooraf wat huiverig over was." Ze is tevreden met haar uiteindelijke cijferlijst. Gaat ze de Prins Maurits missen? "Nou, na zes jaar is het wel genoeg geweest, maar ik vond het zeker een leuke tijd. Als ik terugkijk is het supersnel gegaan en heb ik veel geleerd. Met vriendinnen en leraren heb ik een leuke tijd gehad. Dus ik ga het niet missen, maar kijk er wel met een goed gevoel op terug."

De studie Geneeskunde kent best een pittige selectie. Lachend: "De uitslag daarvan vond ik spannender dan de uitslag van de examens. Ze kijken namelijk naar de cijfers, je motivatie en de activiteiten die je al ondernomen hebt die in je studie van pas kunnen komen. Ook moet je een aantal toetsen maken." De opleiding zelf mag er ook zijn: je wordt in zes jaar opgeleid tot basisarts, daarna kun je in meestal drie jaar een specialisme leren. Maar ze heeft het er voor over. "Je raakt nooit uitgeleerd over het menselijk lichaam. Het is interessant om daar meer over te leren. Daarnaast kun je iets betekenen voor mensen. Dat lijkt me mooi."