Afbeelding

Lucas: "Had er eigenlijk te veel van verwacht"

MIDDELHARNIS - De sportieve Lucas de Ligt (17) begon drie weken van tevoren met het leren voor zijn examens op de Prins Maurits. Hij deed voor ieder vak het oefenexamen van het vorige jaar. "Dan weet je wat je kunt verwachten. Ik heb me best goed voorbereid, maar eigenlijk had ik er te veel van verwacht. Het spannendste is nog als je met honderd medestudenten naar de zaal toeloopt. Dan gaat het echt gebeuren." Hij is tevreden met zijn uiteindelijke cijferlijst. "Voor aardrijkskunde scoorde ik het jaar door niet heel geweldig, maar voor het examen had ik uiteindelijk alsnog een 6,6."

Lucas koos het profiel Economie & Maatschappij, met als keuzevakken Aardrijkskunde en Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM). "Ik ben niet met tegenzin naar school gegaan, maar het is ook wel weer fijn om er nu af te gaan." Na de zomer start bij hij met een opleiding Sportkunde aan de Haagse Hogeschool. "Dat is een combinatie tussen bedrijfskunde en sport, over hoe je sport kan organiseren en mensen aan het bewegen krijgt." Wat hij later precies wil gaan doen, weet hij nog niet. "Ik dacht eerst aan personal trainer, maar nu ben ik daar over gaan twijfelen." In ieder geval wordt het iets met sport. De opleiding duurt vier jaar, dus is er nog tijd genoeg om erover na te denken.

Op het hbo moet je een stuk zelfstandiger zijn dan op de middelbare school, heeft hij al begrepen. "Je moet meer zelf regelen en krijgt minder begeleiding." Daarnaast gaat Lucas waarschijnlijk op kamers. "De eerste tijd ga ik nog heen en weer reizen, maar ik ben wel op zoek naar een kamer. Het is best lastig om een goede kamer te vinden, die niet al te duur is." Hij is er al bij eentje wezen kijken, maar dat werd uiteindelijk niks. Maar hij laat zich niet uit het veld slaan. "Het komt wel goed."