Afbeelding

Walaa: "Gebruik maken van de kans die ik heb gekregen"

BRUINISSE - Walaa Al Haj Ali (18) komt oorspronkelijk uit Syrië, maar woont inmiddels 7,5 jaar in Nederland. Vanuit Bruinisse kwam ze in de Internationale Schakelklas (ISK) van het RGO terecht. Daar leerde ze in één jaar Nederlands, waarna ze door kon stromen in de reguliere vwo-klas. "Wij waren de eerste groep vluchtelingen die les kregen in de ISK." Glimlachend: "Aan het begin was het best een uitdaging om met elkaar te communiceren." Maar het traject werd goed geregeld, en de docenten waren "superaardig". Elke dag gingen ze aan de slag met grammatica en woordenschat, bijvoorbeeld door het luisteren naar het journaal.

Op het vwo koos Walaa voor het combinatieprofiel Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. "Het is altijd al mijn plan om geneeskunde te gaan studeren, ik weet dat ik het kan als ik me ervoor inzet." Afgelopen maart kwam het bericht vanuit de Erasmus Universiteit van Rotterdam dat ze op basis van haar cijfers en motivatie welkom was. Hoe zien haar cijfers er dan uit? "Gemiddeld kom ik uit op een acht", klinkt het wat bescheiden. Dus is ze bijna cum laude geslaagd. "Alleen voor Nederlands moet ik in de herkansing nog een minstens een 7,1 halen."

Droom

Aan haar inzet zal het niet liggen. Al in de vierde klas begon ze met de voorbereidingen. "Ik wilde niet pas twee of drie maanden van tevoren beginnen." Voor elk vak maakte ze per hoofdstuk een samenvatting. Die samenvattingen bewaarde ze en nam ze in de maanden voorafgaand aan de examens allemaal door. "Als ik niet mijn best zou doen, zou geneeskunde alleen een droom blijven. Daarnaast weet ik hoe belangrijk het is dat je naar school gaat. Dat is niet in alle landen ter wereld vanzelfsprekend. Ik weet dat er duizenden kinderen niet naar school kunnen, maar ik wel. Ik wilde dus, net als veel Syrische vluchtelingen hier, goed gebruik maken van de kans die we hebben gekregen."

"Op het examen zelf was ik totaal niet zenuwachtig, dat verbaasde mij ook. Normaal ben ik best gespannen voor een toetsweek, maar ik wist dat ik goed voorbereid was." Nu wacht het wetenschappelijk onderwijs. "Dat vind ik best spannend, al heb ik er tegelijkertijd ook ontzettend veel zin in. Geneeskunde is een mooie studie, omdat ik zowel het helpen van mensen alsook het doen van wetenschappelijke onderzoek me erg aanspreken."