Afbeelding

Liza: "Ik heb voor ieder vak minstens drie oefenexamens gedaan"

GOEDEREEDE - De zeventienjarige Liza Tanis uit Goedereede sleepte haar havo-diploma in de wacht bij de RGO. Ze had een combinatieprofiel van Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid. Als keuzevak kwam daar Economie bij, en ze koos voor Wiskunde B in plaats van Wiskunde A. Over het examen van dat laatste vak: "Hij viel niet per sé tegen, maar ik had hem wel makkelijker verwacht. Ik had een stuk of vijf oefenexamens gemaakt en die gingen allemaal een stuk makkelijker." Ze had een 6,3 voor Wiskunde B. "Uiteindelijk ben ik toch wel tevreden, gemiddeld kwam ik uit op een zeven."

Ze maakte serieus werk van de voorbereiding voor het examen. "Ik heb verschillende boekjes van www.examenoverzicht.nl doorgenomen. Daarna heb ik van ieder vak meer dan drie oefenexamens gedaan." Ze blokte voor maximaal twee vakken per dag, voor de nodige afwisseling. De methode wierp z’n vruchten af: ze eindigde met één zes, en verder allemaal zevens en achten. Toch is het nog niet voorbij. "Ik ga Nederlands en Natuurkunde herkansen. Weliswaar ben ik er gemiddeld een zeven voor geëindigd, maar een acht moet er makkelijk inzitten. Dus dat ga ik nog proberen."

Vrijdag de dertiende

Vooraf had ze behoorlijk wat zenuwen, biecht Liza op. "Zo van: ga ik het wel goed doen? Maar ik stond er goed voor, dus de docenten zeiden al dat ik me niet te druk moest maken." Het eerste examen kwam op vrijdag de dertiende. Lachend: "Toen dacht ik: nou, dat wordt wat. Gelijk je eerste examen op zo’n datum. Maar aan het eind liep ik weg en had ik zoiets van: was dit het? Eigenlijk is het gewoon een toets. Er hangt veel vanaf, maar het valt alles mee."

Haar tip voor komende examenscholieren? "Adem een paar keer in en uit voordat je begint. En kijk de dag van tevoren een examenspreekuur van NOS Stories, waarin ze in een uur alle stof nog een keer herhalen." Ze gaat de RGO missen. "Je hebt vijf jaar lang leuke klasgenoten en docenten gehad, die je allemaal kennen. Het was harstikke gezellig." Met de examens achter de rug gaat Liza eerst even genieten, onder meer door een vakantie met familie. Daarna gaat ze Verpleegkunde studeren op de Hogeschool Rotterdam. "De zorg spreekt me heel erg aan. Ik werk nu in een supermarkt en merk dat ik het heel leuk vind om met mensen te werken, en hen blij te maken. De zorg past helemaal bij mij."