Afbeelding

Anouschka: "De zenuwen verdwenen snel"

MIDDELHARNIS - Anouschka Acke (16) houdt van dansen en koken, iets waar ze de komende weken genoeg tijd voor heeft. Ze is net afgezwaaid op de beroepscampus, waar ze het profiel Dienstverlening & Producten volgde. "Dat is een breed profiel, richting recreatie of het starten van een eigen onderneming." Dat is dan ook de kant die ze op wil.

Het doen van examen is "tuurlijk wel spannend. Maar ik had me goed voorbereid, dus ik ging er met vertrouwen heen. Ik heb veel oefenexamens gedaan, filmpjes gekeken en extra aandacht gegeven aan de dingen waarover de docenten hadden gezegd dat ze belangrijk waren." Ze stond voor alles hoger dan een zeven, dus veel stress had ze niet. Toch begon het in de examenzaal wel een beetje te kriebelen. "Maar als je eenmaal bezig bent, verdwijnt dat snel."

Anouschka: "Economie viel echt tegen, terwijl ik er normaal geen problemen mee heb. Wiskunde viel dan weer mee." Ze is redelijk tevreden met haar uiteindelijke cijferlijst. "Misschien had ik het hier en daar iets beter gewild. Maar zo zit ik een beetje in elkaar", lacht ze verlegen. De RGO gaat ze missen, want op het mbo wordt het allemaal toch een stuk serieuzer. Na de zomer start ze aan het Albeda College met een opleiding Handel & Ondernemen. "Het lijkt me leuk om later een eigen bedrijf te beginnen. Dat was snel beslist, want ik weet al heel lang dat ik niet voor een baas wil werken." Voor examenkandidaten van volgend jaar heeft ze nog wel een advies: "Niet te druk maken, het valt allemaal best mee."