Afbeelding

Blijdschap bij Streekmuseum: "We zijn Geregistreerd Museum"

SOMMELSDIJK - Vier jaar is het bestuur van het Streekmuseum bezig geweest om aan alle kwaliteitseisen te voldoen om in het Museumregister te komen. Maar heel recent kwam, toch nog onverwacht, het bericht dat het voor elkaar is: het Streekmuseum Goeree-Overflakkee mag zich Geregistreerd Museum noemen. Het certificaat is binnen.

Door Kees van Rixoort

Dat maakte voorzitter Hans Kalle vorige week donderdagavond bekend tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging Streekmuseum. De blijdschap was zo groot dat er voor alle bezoekers taart bij de koffie was. "Er zijn wel veertig of vijfenveertig pagina’s met voorwaarden", aldus Kalle. "Een werkgroep van het museum heeft eraan gewerkt om aan al die voorwaarden te voldoen. Vooral Bertrand van den Boogert en Jan Overweel hebben enorm veel werk verzet. We zijn blij met het resultaat. Het Rijksmuseum is niet gecertificeerd, maar wij wel… Het helpt ons om hier en daar wat euro’s subsidie los te kunnen peuteren."

Bij de start van het proces, in juni 2018, was de verwachting geenszins dat het vier jaar zou duren en dat het zo veel werk met zich mee zou brengen. Mede door een tussentijdse aanscherping van de voorwaarden van het Museumregister, was dit echter wel het geval.
Er moest bijvoorbeeld een beleidsplan komen, een goede registratie van de collectie en het beheer daarvan, een vrijwilligersbeleid, naast eisen ten aanzien van de organisatie en de financiën en natuurlijk de klimatologische omstandigheden in het museum en de beveiliging. Naast het bestuur zijn ook vrijwilligers en de suppoost er druk mee bezig geweest.
Als Geregistreerd Museum heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de mogelijkheid om in zee te gaan met de Museumjaarkaart.

Nu het certificaat binnen is, kan het Streekmuseum niet op zijn lauweren gaan rusten. Om de zoveel tijd staat er een audit op het programma om onafhankelijk te beoordelen of het museum nog aan alle voorwaarden voldoet. Bovendien zijn er de komende jaren nog investeringen nodig in onder meer duurzaamheid, klimaatbeheersing en onderhoud.