(Beeld: Streekarchief Goeree-Overflakkee).
(Beeld: Streekarchief Goeree-Overflakkee).

Beroemd tegeltableau terug in Sommelsdijk als reproductie

SOMMELSDIJK - Het origineel, in bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam, is niet haalbaar, maar het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft wel een duplicaat kunnen aanschaffen van het Delfts blauwe tegeltableau dat ooit in het weeshuis van Sommelsdijk hing.

Door Kees van Rixoort

Het originele tableau bestaat uit 96 tegels van 13 bij 13 centimeter. Het is gemaakt in 1725. De onbekende maker heeft een relatief grote Lodewijk XIV-bloemenvaas afgebeeld met daarin een boeket met vogels, waaronder een pauw, omgeven door insecten, een haan en een papegaai op een stok. De vaas heeft twee handvatten en staat op een rechthoekig blok marmer. Op de siervaas is Ceres, de godin van overvloed, afgebeeld. De vaas is omlijst door bladranken met Amorfiguren, vogels en een gevleugeld hoofd van een cherubijn.

200 gulden

Het tableau was aangebracht in het weeshuis aan het Marktveld te Sommelsdijk, om precies te zijn in de achterwand van een open haard. Na de sloop van het weeshuis verkocht het bestuur van het burgerlijk armbestuur en het weeshuis het tegeltableau in 1879 aan het Rijksmuseum. De prijs bedroeg 200 gulden.
De gevelsteen verhuisde naar het nieuwgebouwde weeshuis aan de Langeweg. Daar is de steen nog altijd aanwezig. Op de plek van het gesloopte weeshuis, waartoe ook het raadhuis en de waag van Sommelsdijk behoorden, verrees vervolgens Hotel Spee. Dat is inmiddels ook uit het straatbeeld verdwenen.

Lange tijd was het tegeltableau niet in Sommelsdijk te zien. Wie het wilde bekijken moest naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar het een van de topstukken is van de keramiekcollectie. Maar sinds enige weken hangt het beroemde tableau in het Streekmuseum. Althans, een duplicaat. De tegeltjes zijn iets kleiner: 10 bij 10 centimeter. Het tableau is 80 centimeter breed en 120 centimeter hoog. Een fraaie aanwinst voor het zojuist Geregistreerde Museum.

(Beeld: Streekarchief Goeree-Overflakkee).
Duplicaat van het tegeltableau in het Streekmuseum (Foto: Kees van Rixoort).