Drukte op de Markt tijdens de vorige Portdagen.
Drukte op de Markt tijdens de vorige Portdagen. Foto:

Goedereede maakt zich op voor ‘geuzeneditie van de Portdagen’

GOEDEREEDE - Vanaf donderdag 16 juni staat het centrum van Goedereede drie dagen in het teken van de Portdagen. Deze keer zal de nadruk echter niet liggen op de lading portwijn die aanspoelde in 1918 maar meer op het feit dat vijftig jaar geleden in Goedereede het geuzenfeest werd gehouden. Natuurlijk ontbreekt ook deze keer niet de ‘bevrijding’ van het stadje door ‘echte’ watergeuzen, overgevaren uit Den Briel.

Tekst Adri van der Laan;
Foto's: organisatie Portdagen

Esther Siegel, voorzitter van de stichting Portdagen, legt graag uit waarom er dit jaar is gekozen voor een ‘geuzeneditie van de Portdagen’. Ze vertelt dat in 1972 in Goedereede het ondertussen ‘legendarische’ Geuzenfeest werd gehouden. Hierbij werd gevierd dat Goedereede door de watergeuzen zou zijn bevrijd van de Spanjaarden. Of het allemaal historisch klopt, is nogal twijfelachtig maar het was in ieder geval een groot feest geweest, waar nog jarenlang over werd gesproken. Veel Goereeërs hebben het ‘verhaal’ van het Geuzenfeest alleen maar van horen zeggen. “En daarom leek het ons goed om, nu het vijftig jaar geleden is, weer een Geuzenfeest te houden”. De organiserende werkgroep heeft een drukke tijd achter de rug. De voorbereidingen voor dit feest waren intensief, want het organiseren van een evenement is tegenwoordig geen sinecure. Er moet aan heel veel eisen worden voldaan en die eisen worden ieder jaar strenger. Ondanks die strengere eisen staat een gevarieerd programma klaar, waarvan donderdagochtend de aftrap wordt gegeven met de Havendag Junior. Hiervoor hebben zich 140 basisschoolleerlingen opgeven. Zij krijgen een programma aangeboden waarin ‘de geschiedenis beleefd gaat worden’.

Wijnproeverij

’s Avonds is er een Iberische wijnproeverij waar vinoloog Coen Sperling de deelnemers meeneemt langs Spaanse wijnen en Portugese port. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij Bakkerij Wolfert, Spar Supermarkt en Bloembinderij De Korenbloem. De proeverij wordt gehouden in de schuur aan de ‘barakken’.
Vrijdagmiddag 17 juni zal om 16.30 uur de start van de tweede dag zijn met een concert door beiaardier Hans van Heemst vanaf de Goereese Toren, waarna om 17.30 uur de dagen met een korte openingsceremonie worden gestart. In de avond zijn er optredens van een aantal muziekgezelschappen.
Zaterdag is het centrum van het stadje de hele dag gereserveerd voor diverse evenementen. Vanaf 11.00 uur is er een ambachtenmarkt waar ook wat geproefd en gegeten kan worden. Daarvoor is er eveneens in de schuur op de Barakken het stadsontbijt. “De ervaring is dat dit ontbijt samenbindend werkt. Bij het stadsontbijt gaat dit vanzelf en dat verstevigt de band en zo is het eigenlijk met hele feest”, aldus Esther. Opgeven voor dit ontbijt kan bij dezelfde adressen als voor de wijnproeverij.

Rammeien

Om 15.00 uur ’s middags is het tijd voor ‘Rammeien in Goeree’. Er is een poort gemaakt die op de Zuidzijde Haven, vlak voor de oude brug zal worden geplaatst en de 1 April Vereniging Brielle zorgt ervoor dat deze poort vakkundig zal worden gerammeid. De organisatie is blij dat deze Brielse vereniging graag haar medewerking wil geven. Zij doen dit jaarlijks en hebben veel ervaring. Verder zullen ook zaterdag verschillende artiesten en muziekgezelschappen zorgen voor life muziek. Op de beide dagen zullen om 11.00 uur ’s avonds de festiviteiten worden beëindigd, zodat eventuele overlast beperkt zal blijven.

Historische gebouwen

Zaterdag zullen verschillende historische gebouwen geopend zijn om te bezichtigen. De Hervormde kerk is van 13.30 tot 16.30 uur geopend. Ook Molen de Windvang en het Torenmuseum zijn geopend, zodat men vanaf de toren de festiviteiten ook eens van bovenaf kan bekijken.
Het totale programma is te vinden op www.portdagen.nl

Donateurs welkom

Aan het organiseren van de Portdagen hangt natuurlijk een fors kostenplaatje. Daarom is de organisatie blij dat een behoorlijk aantal sponsoren hun medewerking hebben gegeven aan de dagen. “Zonder hun medewerking zouden we de deze dagen niet kunnen houden”, geeft Esther aan. “Daarnaast hebben we ook donateurs die jaarlijks een donatie geven. Wij zouden het fijn vinden als er meer mensen zich zouden opgeven als donateur, zodat we een nog steviger financiële basis krijgen voor de organisatie van de Portdagen in de toekomst”.

Aanmelden als donateur kan via de website: www.portdagen.nl

Het Geuzenfeest 50 jaar geleden.
Het Stadsontbijt ontbreekt ook deze keer niet.
Een educatief onderdeel van de Portdagen: Havendag Junior.