Afbeelding

Uitvoeringen ‘Ein Deutsches Requiem’ op 18 en 25 juni

Algemeen

MIDDELHARNIS - Onder leiding van Mirjam van den Hoek zal ‘Ein Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms op 18 juni in Brielle en op 25 juni in Middelharnis ten gehore worden gebracht. Uitvoerenden zijn Vocaal Ensemble Magnificat en Vocaal Ensemble En Chantant, respectievelijk uit Sommelsdijk en Brielle.

Toen het stuk in 1867 voor de eerste keer werd uitgevoerd bestond de begeleiding uit een enorm orkest. Johannes Brahms heeft later een versie geschreven waarin de begeleiding wordt verzorgd door piano ‘a quatre mains’. Door deze manier van begeleiden komen het vocale deel en de tekst beter tot hun recht. Omdat deze versie voor het eerst werd uitgevoerd in Londen wordt ze de Londense versie genoemd. Deze versie zal ook in de Sint-Catharijnekerk in Brielle en de Grote of St. Michaelskerk in Middelharnis klinken.

De ontstaansgeschiedenis van deze ‘lijdensmeditatie’ is heel bijzonder. Brahms heeft dit Requiem geschreven na het overlijden van zijn moeder. Hij heeft geen Requiemmis willen schrijven die, zoals in de Roomse traditie gebruikelijk, was bedoeld om te bidden voor het zielenheil van de overledene. Hij heeft veel meer een stuk geschreven dat troost biedt aan allen die het verlies van geliefden betreuren en bezorgd zijn om de eindigheid van hun bestaan. De muziek klinkt soms treurig, maar heeft een liefelijk middenstuk waarin de woorden van Psalm 84 gebruikt worden om het verlangen naar Gods nabijheid te uiten.

Mirjam van den Hoek is bevlogen dirigente van beide koren. In 2018 behaalde ze haar bachelorsdiploma aan Codarts, conservatorium van Rotterdam bij Wiecher Mandemaker. Tegenwoordig studeert Mirjam voor haar master koordirectie bij Luc Anthonis, aan het conservatorium van Antwerpen. De piano zal bespeeld worden door Ellyne Wieringa en Ischicho Velzel. Solisten zijn Martha Bosch en Berend Eijkhout. Kaarten zijn te koop via www.kamerkoormagnificat.nl en bij de ingang van de kerk voorafgaand aan de concerten. Beide concerten beginnen om 20.15 uur.