Archieffoto van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.
Archieffoto van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

Zorgen om de zorg: verdwijnt de Spoedeisende Hulp van het eiland?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wie op het eiland acuut zorg nodig heeft, komt in veel gevallen terecht bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Recent verscheen een landelijk onderzoeksrapport met verschillende toekomstscenario’s voor de SEH’s in Nederland. Een mogelijke toekomstrichting is het concentreren van de zorg, wat ertoe leidt dat verschillende SEH’s gesloten moeten worden. Hoe serieus is die bedreiging voor Dirksland? 

Door Erwin Guijt

Eilanden-Nieuws gaat erover in gesprek met bestuurder Koos Moerland (CuraMare), Han Gloudemans (Zorggroep Haringvliet) en burgemeester Grootenboer. Alle drie maken ze zich zorgen, maar zijn tegelijk strijdbaar. Zorgen maken ze zich omdat het vertrek van de Spoedeisende Hulp op termijn ook het eind van het ziekenhuis op het eiland kan betekenen. Daarom willen ze dat koste wat kost voorkomen. "Naast de grote impact op de (kwaliteit van de) zorg, komt ook de leefbaarheid van het eiland in gevaar. Ook heeft het economische consequenties."

De drie partijen roemen de huidige samenwerking, en het in de afgelopen jaren opgebouwde netwerk. "Als je dan de SEH weghaalt, heeft dat veel (negatieve) gevolgen voor de hele zorgketen. Deze discussie raakt aan ons bestaansrecht als ziekenhuis." Hoewel ze zich zorgen maken ("We moeten niet denken dat het allemaal wel meevalt, het is een reëel risico"), benadrukken ze dat het nog niet zover is. "De SEH van Dirksland is niet morgen opeens dicht. Het zal een discussie zijn die de komende jaren gevoerd gaat worden. Met elkaar gaan we er de schouders onder zetten om de SEH op het eiland te behouden."

In de krant van komende vrijdag is het volledige, uitgebreide interview te vinden.