Het Leescafé in de bibliotheek te Middelharnis.
Het Leescafé in de bibliotheek te Middelharnis.

Moeite met taal en de digitale wereld? Het digiTaalhuis kan helpen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Lezen, schrijven en rekenen zijn basisvaardigheden die niet iedereen vanzelfsprekend voldoende beheerst. Hetzelfde geldt voor digitale vaardigheden. Wie op deze gebieden een steuntje in de rug kan gebruiken, is welkom bij het digiTaalhuis. In de drie jaar dat deze voorziening nu open is op Goeree-Overflakkee, is de aantrekkingskracht flink gegroeid.

Door Kees van Rixoort

Het digiTaalhuis is een landelijk concept. Het is een vervolg op het Taalhuis, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven dat puur op taalontwikkeling was gericht. Later zijn daar onder meer digitale vaardigheden aan toegevoegd. Zo evolueerde het Taalhuis in het digiTaalhuis.
Goeree-Overflakkee had nooit een Taalhuis, maar ging in april 2019 wel van start met een digiTaalhuis. Wim Daniëls, bekend als schrijver en van tv, kwam destijds naar Middelharnis om de voorziening officieel te openen. Dat gebeurde in de vestiging van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in Middelharnis. De bibliotheek – ook de locaties Oude-Tonge en Ouddorp – biedt ruimte voor de activiteiten van het digiTaalhuis. Daarnaast is de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een van de deelnemers van het samenwerkingsverband dat het digiTaalhuis vorm geeft en mogelijk maakt. De andere partners zijn SchuldHulpMaatje, de gemeente Goeree-Overflakkee, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Lezen & Schrijven, Stichting ZIJN, Kwadraad maatschappelijk werk, NLtraining (voorheen NLeducatie) en het Albeda College.

Meer zelfredzaam

“Het is belangrijk dat het digiTaalhuis er is, omdat de organisaties elkaar weten te vinden”, zegt coördinator Kristi Okker. “Samen zorgen we ervoor dat mensen meer zelfredzaam kunnen worden, op een laagdrempelige manier. Taal is een basisvaardigheid, die ervoor zorgt dat je goed kunt meekomen in de maatschappij en kan doen wat je zou willen doen. Lezen en digitale vaardigheden heb je ook nodig. De taalactiviteiten zijn vooral gericht op het beter leren spreken en begrijpen van de Nederlandse taal. Met rekenen willen we ook aan de slag gaan. Bij alle activiteiten draait het om informeel leren.” Het digiTaalhuis houdt twee keer per week spreekuur voor mensen die vragen hebben, zich willen aanmelden voor een cursus of op zoek zijn naar mogelijkheden om in te burgeren. De collectie studiematerialen raadplegen kan ook. Het spreekuur in de bibliotheek te Middelharnis is op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, op donderdag van 13.00 tot 15.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Oekraïeners

Andere activiteiten van het digiTaalhuis zijn het Taalcafé (in Middelharnis en Ouddorp) en het Leescafé (in Middelharnis en Oude-Tonge). Wie persoonlijke begeleiding zoekt bij het verbeteren van taalvaardigheden, kan daar samen met een Taalmaatje van het digiTaalhuis mee aan de slag. Het draait om beter leren spreken en begrijpen, zodat communiceren in dagelijkse situaties gemakkelijker gaat, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om huiswerkbegeleiding of de grammatica beter onder de knie krijgen. Klassikaal zijn de lessen Nederlands voor anderstaligen. Voor gevluchte Oekraïeners is het digiTaalhuis met deze lessen gestart op de drie eilandelijke bibliotheeklocaties en in de Geldershof te Dirksland, waar momenteel honderdvijftig vluchtelingen bivakkeren.

Klik & Tik

Op digitaal gebied heeft het digiTaalhuis ook het nodige te bieden. Zoals de basiscursus Klik & Tik, die deelnemers vanaf het aanzetten van de laptop of tablet leert hoe ze succesvol met computers kunnen omgaan. Een vervolgcursus zoomt in op het gebruik van computerprogramma’s als Word, PowerPoint en Excel. De nieuwe cursus Veilig Online, die in juni start, gaat over het gebruik van wachtwoorden. Aansluitend laat iemand van de Rabobank zien hoe je veilig online kunt bankieren. Digisterker is een cursus over het vinden van je weg in de wereld van de overheidswebsites en DigiD. De vier bijeenkomsten zijn heel praktisch ingericht. Deelnemers gaan ook direct oefenen. Nieuw is de cursus Digivitaler, die het digiTaalhuis aanbiedt in samenwerking met de Zorggroep Haringvliet. Wie hieraan deelneemt, leert hoe de juiste informatie over gezondheid is te vinden in de grote brij op internet. Daarnaast komen het gebruik van patiëntenportals (van bijvoorbeeld de huisarts en het ziekenhuis), het videoconsult en gezondheidsapps aan de orde. Op vrijdagochtend is er Digicafé in de bibliotheek te Middelharnis. Iedereen met vragen over computers en smartphones kan van 10.00 tot 11.30 uur binnen lopen.

Opbloeien

Alle activiteiten van het digiTaalhuis zijn gratis en bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar. Het digiTaalhuis werkt met ongeveer vijftig vrijwilligers. Dat is een mooi aantal, maar wie zich geroepen voelt om als vrijwilliger aan te haken, bijvoorbeeld als Taalmaatje, is zonder meer van harte welkom. De bekendheid van het digiTaalhuis is in drie jaar tijd flink gegroeid. In coronatijd is de vraag niet afgenomen, mede omdat de afhankelijkheid van de digitale wereld toenam door de pandemie. Het online Taalcafé bleek zo’n succes, dat het nog altijd bestaat. Coördinator Kristi Okker laat tot slot weten dat het digiTaalhuis, naast het bevorderen van taal- en digitale vaardigheden, voor veel bezoekers nog een functie heeft. “De activiteiten zijn informeel en gezellig. Je ontmoet elkaar. Ik zie mensen opbloeien. Ze voelen zich thuis en komen terug. Het digiTaalhuis maakt mensen sterker, en dat is mooi om te zien.”

De Klik & Tik cursus die nu loopt. Staand: vrijwilligers Jaap de Geus en Dimpyhy IJpelaar, die de cursus begeleiden. Niet op de foto: vrijwilliger José Wittkampf.
Letterlunch, verhalen en gedichten (voor)lezen en met elkaar eten, een activiteit tijdens de Week van Lezen en Schrijven in september 2019.
Taalspelletjes doen tijdens het Taalcafé.