Goud voor Milan Brons uit Almere bij de GO Triathlon Brouwersdam .
Goud voor Milan Brons uit Almere bij de GO Triathlon Brouwersdam .

Milan Brons wint GO Triathlon Brouwersdam

OUDDORP - Een zuivere kop-staart zege voor Milan Brons in de derde editie van de GO Triathlon Brouwerdam van afgelopen zaterdag. De Almeerder was de topfavoriet en hij maakte zijn reputatie waar. De finish op de Brouwersdam90 (1 km zwemmen, 79 km fietsen en 10 km lopen) was er voor Milan na 2.46.50 uur. Met Ruben Geys stond voor het eerst een Belg op het podium, maar het verschil tussen de twee was toch aanzienlijk: vijf-driekwart minuut. Sam Kraaijeveld uit Sliedrecht maakte een uitstekende debuut op de langere afstand met een derde plaats op bijna zeven minuten van de winnaar.

De verschillen waren dus groot. Meteen al trouwens, want in het 18 graden koele Grevelingenmeer had Milan 50 seconden voorsprong op de Drent Sander Hoogeveen. Ruben Geys kwam als derde uit het water. Op de altijd winderige Brouwersdam toonde Brons zich ook de sterkste fietser. Zijn voorsprong groeide uit tot vier minuten. Sander Hoogeveen weerde zich kranig en begon als tweede aan het relatief kortere looponderdeel. Geys derde en daarna volgde diens landgenoot Bart Schrooyen, Jim Doornbosch en Koos Zut.

Titelprolongatie

De posities achter Milan Brons zouden nog flink wijzigen, maar voor Milan was er geen vuiltje meer aan de lucht. Uit de achterhoede kwam enkel nog Sam Kraaijeveld opzetten. Brons en Kraaijeveld liepen met respectievelijk 32.36 en 34.51 de snelste twee looptijden. De triatleet uit Sliedrecht bewees zijn waarde voor het langere werk. Het was door zijn laatste tempoversnelling dat Sander Hoogeveen buiten het podium viel. Bart Schrooyen greep de vijfde plaats en vervolgens bewees Dirk Wijnalda nog altijd niet uit de top tien van welke wedstrijd dan ook weg te slaan. Wouter Verstraate was de snelste Zeeuw op plaats zeven en Jim Doornbosch, de verrassende Fabian Boots en Belg Jeroen Vandael maakten de top tien compleet. Youri Zoon uit Ouddorp had een ‘minder’ fietsonderdeel en finishte voor eigen publiek als 20e. 

Niet Nelleke Balde uit Grijpskerke en ook niet Julia de Leeuw mochten zich na afloop de opvolgster noemen van Els Visser. Het was Marieke de Leede uit Haarsteeg, die het tweetal met een sensationeel snelle 10 kilometer loop nog achterhaalde. Ze scoorde daarmee de 16e tijd overall op een deelnemersveld van 333 atleten. Aan die looptijd konden Balde en De Leeuw in de verste verte niet tippen. Aan de finish volgde Hawaii-ganger Julia de Leeuw als tweede op 1.46 minuut van De Leede. Nelleke Balde stond een treetje lager ten opzichte van vorig jaar: derde.

Het zwemonderdeel van Marieke de Leede bracht haar nog niet op kop. Liefst zes minuten eerder was Julia de Leeuw uit het Grevelingenmeer gestapt. Daarna volgden Loena Bank, Rosalinde Wedzinga, Nelleke Balde, Birgit Massage, Claudia Striekwold en toen pas Marieke de Leede. De Leeuw en Balde vonden elkaar bij het fietsen en trapten een aardig eindje weg bij de rest. De Leede passeerde de meeste tegenstanders wel, maar begon toch met een achterstand van twee minuten aan de bijna tien kilometer. De triatlete stroopte de mouwen op en zette zich aan de achtervolging. Na zes kilometer had ze de koppositie te pakken en was het een gelopen koers. Achter de top drie werd Rosalinde Wedzinga vierde, Claudia Striekwolde vijfde, Marleen van Roessel zesde en Ruben Geys’ partner Birgit Massage zevende. Loena Bank, Laura Kuiper en Annika Spronk maakten de top tien compleet.

De kwart afstand werd gewonnen door Ruben van Dijk uit Spijkenisse. Hij bleef als enige onder de twee uur. Kevin Strubbe finishte tweede, Delphin Kruithof Kremer derde. Natasja de Winkel, Sandra Vermeulen en Josette Voskuilen vormden de top drie bij de vrouwen.
Snelste man van Flakkee op de kwart-afstand was Addie Vroegindeweij uit Melissant. Hij werd fraai achtste overall. Janita van der Have uit Nieuwe-Tonge was de snelste dame van Flakkee. Zij werd tevens 1e bij de Dames50. Met 192 deelnemers op de kwart en dus 333 op de GO-90 telde het evenement 525 starters.