Deze groep meiden wilde maandag wel even op de foto na een examen (Foto: Erwin Guijt).
Deze groep meiden wilde maandag wel even op de foto na een examen (Foto: Erwin Guijt).

Zweten op examens: “Dit was moeilijker dan de oefenexamens hoor”

Algemeen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De examens op de middelbare scholen zijn in Nederland weer in volle gang, waarbij bijna 190.000 leerlingen moeten laten zien wat ze waard zijn. Zo ook op de RGO en de Prins Maurits. Eilanden-Nieuws nam bij de laatste school gisteren (maandag) even een kijkje en sprak met wat leerlingen die net een examen achter de rug hadden. 

Door Erwin Guijt

In de aula, de mediatheek en verschillende lokalen van de Prins Maurits zwoegen leerlingen op hun examens. Richting eind van de middag eindigen verschillende eindexamens. Verschillende leerlingen hebben net al een paar uur zitten zweten op allerlei vragen, en hebben niet echt veel zin meer om nu nóg eens vragen te beantwoorden van een journalist over dat examen. Gewapend met een flesje water en soms een rekenmachine willen ze vooral zo snel mogelijk weer naar huis.

Maar er zijn ook uitzonderingen. Een mavo-scholiere heeft net haar examen Nederlands gedaan. Dat viel niet mee, zegt ze puffend. Ze heeft nog vier examens te gaan, maar staat er “aardig” voor. Ze verwacht dus wel dat het goedkomt. “Ik heb maximaal één examen per dag, meestal ’s middags.” Dus kan ze ’s ochtends nog de laatste keer alles overkijken voor ze naar school gaat om examen te doen. Nu gaat ze even uitblazen, voor de toekomst weet ze al wat ze wil. “Inspecteur Leefomgeving, een mbo4-opleiding op de Lentiz in Schiedam.”

Natuurkunde

Achter haar komen twee jongens met rode hoofden voorbij. “Ik was zó dorstig man.” Veelal in kleine groepjes komen de jongeren praten de jongeren nog even na. “Hoe ging die bij jou? Nou, die laatste minuten had ik echt wel nodig.” Een studiegenoot: “Al die zinnen overnemen kost echt harstikke veel tijd. Sooo.” Een ander kijkt al vooruit naar een toekomstig examen: “Natuurkunde ga ik echt niet kunnen handelen hoor.” Op de Prins Maurits doen dit jaar 275 leerlingen examen.

Een docent Nederlands komt met twee handen vol papier voorbij. Verschillende jongeren merken hem op. “Hallo meneer, succes met nakijken he!” De docent lacht, om te vervolgen: “Hoe ging die?” Volgens de jongen ging het prima. Een paar van z’n soortgenoten zijn het daar even later niet per se mee eens. “Het was best lastig hoor, al die leesteksten en die schrijfopdracht.” Geoefend met examens van voorgaande jaren had ze wel, maar dit examen was toch echt anders. Ook haar vriendin twijfelt wat: “Het zal geen onvoldoende zijn, maar ook geen hele goeie voldoende. De rest was al bij opdracht drie, terwijl ik nog maar bij één was.” 

Begin juni zullen ze hun cijfers weten, dan volgt de uitslag van de eindexamens.