Willem Ziekman en Tim Grootenboer op de balie van korenmolen Korenlust (Foto: Kees van Rixoort).
Willem Ziekman en Tim Grootenboer op de balie van korenmolen Korenlust (Foto: Kees van Rixoort).

Tim, de jongste molenaar van Flakkee: ‘De molen voelt als m’n kindje’

Algemeen

STELLENDAM - Drieënzestig jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd van de molenaars die in Nederland de historische wieken draaiend houden. Maar op Goeree-Overflakkee loopt ook een jeugdige molenaar rond. Het is Tim Grootenboer. Doorgaans is hij te vinden in korenmolen de Bommelaer, de molen waar hij vlakbij woont. Maar zaterdag, tijdens Nationale Molendag, stond hij belangstellenden te woord in Korenlust, de witte negentiende-eeuwse molen van Stellendam.

Door Kees van Rixoort

De 21-jarige Grootenboer is al van jongs af aan gek van molens. “Ik ben hier een paar straten verderop geboren en ken de Korenlust al heel lang. We hadden zelf ook een molentje in de tuin. En ik zat soms hele dagen naar de wasmachine te kijken. Tja, ik ben echt gek van draaiende dingen…”

Later verhuisde hij naar Sommelsdijk en nog later Stad aan ’t Haringvliet. “Bij de molen van Stad heb ik het langst rondgelopen om te kijken hoe alles werkt. M’n opleiding kreeg ik in Zonnemaire, bij de gediplomeerde molenaar daar.”

De datum dat Tim slaagde voor zijn examen weet hij nog precies: 30 september 2021. “Ik heb nu eenmaal een fotografisch geheugen…” Sindsdien mag hij zich molenaar noemen en valt hij her en der in om de wieken – en soms ook de molenstenen – in beweging te brengen. Ook is hij nu bevoegd om nieuwe molenaars op te leiden.

Voor de prins

“Het is puur emotie. De molen voelt als m’n kindje. Je draagt er de beste zorg voor, zeker hier op Goeree-Overflakkee”, zegt Tim. “De techniek is ontzettend gaaf, vooral als de molen aan het malen is. Daarnaast moet je veel weten over het weer en de wind. Ik vind het mooi om de molen op het scherp van de snede te laten draaien. Maar als je van windkracht 4 naar 7 gaat, moet je wel ingrijpen. Als dan de zeilen vol blijven voorstaan, gaat het mis… Vanmiddag verwacht ik wat zeewind. Dan moet je wel een stukje bijdraaien… Nee, vandaag maalt de Korenlust niet. Hij draait voor de prins.”

Vandaag is het Nationale Molendag. Willem Ziekman, al 22 jaar molenaar van korenmolen Korenlust, heeft net een paar Duitse toeristen rondgeleid. “Ook bij mij is het begonnen uit liefhebberij”, zegt hij. “Molens vormen een stuk geschiedenis met veel cultuurwaarde. De mensen in het dorp en toeristen vinden het prachtig.”

Zó veel techniek

“Heel fijn dat er opvolging is”, wijst de Stellendamse molenaar naar zijn jonge kompaan. “Tim heeft zich ontwikkeld van een klein mannetje met een grote mond tot wat hij nu is: gediplomeerd molenaar. Hij is bovendien een goede molenaar, zeker.”

Zo is Tim Grootenboer de Flakkeese hoop voor de toekomst van de eilandelijke molens. Hij en Willem Ziekman hopen dat er meer jonge gasten zijn die molenaar willen worden. “Veel mensen van mijn leeftijd denken dat het oubollig is”, zegt Tim. “Maar er zit zó veel techniek in een molen, en dus ook raakvlakken met technische opleidingen.”

De Nationale Molendag is een jaarlijks initiatief van vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Uiteraard waren ook de molens van de Molenstichting Goeree-Overflakkee toegankelijk voor bezoek.